skład / składniki
metoda gotowania
najpierw podgrzej mleko w rondlu do 35-40 stopni, ale nie więcej. Wrzuć drożdże do mleka i dobrze je poluzuj. Następnie dodaj jajko, sól i mąkę. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką, pozostaw do dojrzewania na kilka godzin. Od czasu do czasu ciasto należy sprawdzić i lekko zgnieść.
gdy ciasto wyrośnie, połóż je na płaskiej powierzchni i podziel na kawałki o wadze około 200 do 250 gramów. Rozwałkuj każdy z kawałków na cienkie ciasto. Grubość każdego z nich powinna wynosić około 5-7 mm, a średnica takiego ciasta powinna wynosić około 20-25 cm, najważniejsze jest to, że takie ciasto należy umieścić na patelni lub foremce do pieczenia.
więc włóż ciasto do piekarnika i piecz w 200s przez 15 minut. Tokoch jest gotowy, możesz traktować gości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g