Tokoch - Kirgiski przaśny placek z ciasta drożdżowego

zainteresowany? Więc czytaj szybciej! Bardzo wyraźny smak! Tokoch - tak naprawdę w Kirgistanie nazywa się przaśny placek, wykonany z ciasta drożdżowego, przygotowany zgodnie z poniższym przepisem kulinarnym. Zwykle tokoch podaje się do pierwszych dań zamiast chleba lub po prostu do herbaty. Spróbuj zrobić tokoch, nie jest to trudne i bardzo smaczne.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 75 % 43 g
248 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 45 min

najpierw podgrzej mleko w rondlu do 35-40 stopni, ale nie więcej. Wrzuć drożdże do mleka i dobrze je poluzuj. Następnie dodaj jajko, sól i mąkę. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką, pozostaw do dojrzewania na kilka godzin. Od czasu do czasu ciasto należy sprawdzić i lekko zgnieść.
gdy ciasto wyrośnie, połóż je na płaskiej powierzchni i podziel na kawałki o wadze około 200 do 250 gramów. Rozwałkuj każdy z kawałków na cienkie ciasto. Grubość każdego z nich powinna wynosić około 5-7 mm, a średnica takiego ciasta powinna wynosić około 20-25 cm, najważniejsze jest to, że takie ciasto należy umieścić na patelni lub foremce do pieczenia.
więc włóż ciasto do piekarnika i piecz w 200s przez 15 minut. Tokoch jest gotowy, możesz traktować gości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy