Tunterma

Tatarska wersja ulubionego omletu jest przygotowywana z kaszą manną! Bardzo smaczne!
TajasikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 7 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 28 % 9 g
214 kcal
IG: 22 / 78 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

ten przepis kulinarny jest przeznaczony na 6-8 porcji. To jedzenie z kuchni tatarskiej jest bardzo popularne nie tylko wśród Tatarów, ale także w krajach byłego WNP. Każdy kraj z pewnością ma coś takiego. Tunterma jest przygotowywana w następujący sposób: rozbij jajka w głębokiej misce i ubij je, aż będą gładkie mikserem lub miotłą. Następnie dodaj ciepłe mleko, szczyptę soli i masło (pamiętaj, aby stopić). Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem. Następnie wlewamy semolinę lub zasianą mąkę i ponownie dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie wlej naszą masę na wysmarowaną tłuszczem patelnię i podpal. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a gdy tylko nasza masa zgęstnieje, musisz umieścić go w piekarniku na 5 minut. Gotową tuntermę smarujemy tłuszczem na wierzchu i podajemy na stole, po pocięciu na małe romby. Tunterma to prosty i obfity omlet tatarski, idealny na śniadanie. Podawaj to danie posypane ziołami na śniadanie z herbatą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Tłuszcz stołowy - 899   kcal/100g
  • Tłuszcz kulinarny - 897   kcal/100g
  • Tłuszcz cukierniczy - 897   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy