skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ten przepis kulinarny jest przeznaczony na 6-8 porcji. To jedzenie z kuchni tatarskiej jest bardzo popularne nie tylko wśród Tatarów, ale także w krajach byłego WNP. Każdy kraj z pewnością ma coś takiego. Tunterma jest przygotowywana w następujący sposób: rozbij jajka w głębokiej misce i ubij je, aż będą gładkie mikserem lub miotłą. Następnie dodaj ciepłe mleko, szczyptę soli i masło (pamiętaj, aby stopić). Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem. Następnie wlewamy semolinę lub zasianą mąkę i ponownie dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie wlej naszą masę na wysmarowaną tłuszczem patelnię i podpal. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a gdy tylko nasza masa zgęstnieje, musisz umieścić go w piekarniku na 5 minut. Gotową tuntermę smarujemy tłuszczem na wierzchu i podajemy na stole, po pocięciu na małe romby. Tunterma to prosty i obfity omlet tatarski, idealny na śniadanie. Podawaj to danie posypane ziołami na śniadanie z herbatą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Tłuszcz stołowy - 899 kcal/100g
- Tłuszcz kulinarny - 897 kcal/100g
- Tłuszcz cukierniczy - 897 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g