ciasto z kremem czekoladowym

ciasto dla prawdziwych słodyczy. Bardzo czekoladowy, fantastycznie pyszny.
savuleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 64 % 44 g
365 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

aby przygotować ten przepis kulinarny, musimy zmielić cukier granulowany z jajkami. Następnie dodaj połowę skondensowanego mleka, gasić sodę w occie, śmietanę i mąkę. Ze wszystkich tych składników zagniatamy rzadkie ciasto, które jest podobne do konsystencji śmietany. Wytrzyj formę lub patelnię na sucho i obficie posmaruj masłem. Wlej naszą przygotowaną masę do formy i upiecz w nagrzanym piekarniku. Gdy ciasto zostanie upieczone do miękkości, wyjmij je z piekarnika i schłodź do temperatury pokojowej. Schłodzona warstwa gotowego ciasta, przecięta na pół. Smarujemy każde ciasto kremem, a następnie składamy drugą warstwę, również pokrywamy kremem, a także pokrywamy boki i górę. 
przygotowanie przepisu na krem. Zmiękcz masło i stopniowo wlewaj skondensowane mleko, dobrze ubij mikserem. Czekoladę topimy w łaźni parowej i wylewamy na naszą masę, ponownie ubijamy mikserem. Aby smak czekolady był bogatszy, możesz zwiększyć ilość czekolady. Ciasto z kremem czekoladowym jest gotowe! Podawaj to pyszne jedzenie na deser z herbatą lub kawą. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy