Shishara

taka tatarska uczta i gotowanie nie jest trudne i przyjemne do jedzenia! Przepis kulinarny tatarskich kręconych bajgli jest w zasadzie bardzo prosty, a niezbędne składniki są również najbardziej zwyczajne, jakie można znaleźć w każdej kuchni.
TajasikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 70 % 43 g
291 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

aby to zrobić, zagniatamy przaśne ciasto ze znaczną ilością cukru i masła. Oznacza to, że wlej wodę lub mleko do głębokiej miski. Następnie dodaj cukier, sól do smaku, jajka, masło i wszystko dokładnie wymieszaj miotłą. Wlej przesianą mąkę pszenną do przygotowanej masy i zagniataj ciasto, aby dobrze przylegało do ścian naczyń, ale także nie przyklejało się do rąk. Następnie oddzielamy kawałki od ciasta około 200 gramów. Rozwałkuj ciasto o grubości około 2 cm, a następnie pokrój w paski o szerokości około 6 cm i długości 10-15 cm. Z pasków ciasta składamy różne kształty bajgli-Shishara. Następnie przenosimy je na patelnię, smarujemy masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Wlej cukier puder na gotową shisharę. Serwujemy ten wspaniały posiłek na herbatę przy świątecznym stole. To danie z kuchni tatarskiej jest pyszne z różnymi dżemami lub miodem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy