bułki z dziczyzny po czesku
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
kuchnia czeska słynie z oryginalnych potraw. Obfite i soczyste jedzenie ma różnorodne odcienie smakowe. W prawie każdej Czeskiej restauracji można znaleźć danie do smaku. Są to różnorodne wersje pieczonego mięsa, pasztetów i kiełbas z wątroby, pyszne dania rybne, soczyste sałatki warzywne i nieskończona liczba opcji pierogów. Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na bułkę z dziczyzny.
najpierw przygotowuję wszystkie składniki. Cebulę kroję w krążki, a grzyby w plastry. Moje marchewki, obieram i kroję w kostkę. Sznycle z dziczyzny z solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa rozprowadzam smalec, grzyby, cebulę, 1 sztukę suszonych moreli, 1 śliwki i 1 jądro orzecha włoskiego. Sznycle zwijam rolkami i mocuję. Następnie smażę bułki na oleju. Dodaję do nich marchewkę, liść laurowy, pozostałą cebulę i smażymy wszystko razem. Wlewam bulion, wino i produkty tuszy przez 40 minut.układam bułki na naczyniu i filtruję z nich sok. Do soku dodaję śmietanę i trochę gotuję mieszaninę, a następnie pieprz i sól. Polewam danie powstałym sosem. Roladki polecam podawać razem z duszonymi gruszkami z borówki brusznicy.
najpierw przygotowuję wszystkie składniki. Cebulę kroję w krążki, a grzyby w plastry. Moje marchewki, obieram i kroję w kostkę. Sznycle z dziczyzny z solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa rozprowadzam smalec, grzyby, cebulę, 1 sztukę suszonych moreli, 1 śliwki i 1 jądro orzecha włoskiego. Sznycle zwijam rolkami i mocuję. Następnie smażę bułki na oleju. Dodaję do nich marchewkę, liść laurowy, pozostałą cebulę i smażymy wszystko razem. Wlewam bulion, wino i produkty tuszy przez 40 minut.układam bułki na naczyniu i filtruję z nich sok. Do soku dodaję śmietanę i trochę gotuję mieszaninę, a następnie pieprz i sól. Polewam danie powstałym sosem. Roladki polecam podawać razem z duszonymi gruszkami z borówki brusznicy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Szynka Jelenia - 123 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g