bułki z dziczyzny po czesku

to aromatyczne danie z pewnością stanie się Twoim ulubionym!
SvetlanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 21 % 6 g
174 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min
kuchnia czeska słynie z oryginalnych potraw. Obfite i soczyste jedzenie ma różnorodne odcienie smakowe. W prawie każdej Czeskiej restauracji można znaleźć danie do smaku. Są to różnorodne wersje pieczonego mięsa, pasztetów i kiełbas z wątroby, pyszne dania rybne, soczyste sałatki warzywne i nieskończona liczba opcji pierogów. Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na bułkę z dziczyzny.
najpierw przygotowuję wszystkie składniki. Cebulę kroję w krążki, a grzyby w plastry. Moje marchewki, obieram i kroję w kostkę. Sznycle z dziczyzny z solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa rozprowadzam smalec, grzyby, cebulę, 1 sztukę suszonych moreli, 1 śliwki i 1 jądro orzecha włoskiego. Sznycle zwijam rolkami i mocuję. Następnie smażę bułki na oleju. Dodaję do nich marchewkę, liść laurowy, pozostałą cebulę i smażymy wszystko razem. Wlewam bulion, wino i produkty tuszy przez 40 minut.układam bułki na naczyniu i filtruję z nich sok. Do soku dodaję śmietanę i trochę gotuję mieszaninę, a następnie pieprz i sól. Polewam danie powstałym sosem. Roladki polecam podawać razem z duszonymi gruszkami z borówki brusznicy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Szynka Jelenia - 123   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy