cebula zapiekana na cieście (ciasto cebulowe)
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
raz w roku w Niemczech cebula staje się bohaterem kuchni. W tym momencie dojrzewa młode wino, które zwykle podaje się z posiłkiem z cebuli. Istnieje wiele przepisów kulinarnych. I spróbujemy upiec ciasto cebulowe z Hesji.
wymieszaj wszystkie składniki ciasta w robocie kuchennym, aż będą gładkie. Chociaż możesz go ugniatać ręcznie. Najważniejsze jest bardzo dobre ugniatanie. Gotowe ciasto umieszczamy w ciepłym miejscu na 30 minut. Gdy ciasto wzrośnie, ugniataj je ponownie i pozostaw na kolejne pół godziny.
obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie plasterki około 3 mm. Jeśli cebule są małe, można je pokroić w półpierścienie, a duże w ćwiartki. W rozgrzanym oleju wrzucamy cebulę i pokrojony w kostkę boczek i lekko smażymy prawie na parze, nie doprowadzając do zrumienienia. Dodaj kminek, trzymaj go trochę dłużej w ogniu-1-2 minuty i usuń.
wymieszaj jajka, śmietanę i sól. Na blasze do pieczenia wkładamy arkusz naoliwionego papieru i rozprowadzamy na nim ciasto. Rozprowadzamy ciasto tak, aby zajmowało cały arkusz, wyrównujemy powierzchnię i równomiernie rozprowadzamy na nim cebulę i boczek. Na wierzch wlej mieszankę śmietany i jajek. I piecz przez 25 do 35 minut.
wymieszaj wszystkie składniki ciasta w robocie kuchennym, aż będą gładkie. Chociaż możesz go ugniatać ręcznie. Najważniejsze jest bardzo dobre ugniatanie. Gotowe ciasto umieszczamy w ciepłym miejscu na 30 minut. Gdy ciasto wzrośnie, ugniataj je ponownie i pozostaw na kolejne pół godziny.
obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie plasterki około 3 mm. Jeśli cebule są małe, można je pokroić w półpierścienie, a duże w ćwiartki. W rozgrzanym oleju wrzucamy cebulę i pokrojony w kostkę boczek i lekko smażymy prawie na parze, nie doprowadzając do zrumienienia. Dodaj kminek, trzymaj go trochę dłużej w ogniu-1-2 minuty i usuń.
wymieszaj jajka, śmietanę i sól. Na blasze do pieczenia wkładamy arkusz naoliwionego papieru i rozprowadzamy na nim ciasto. Rozprowadzamy ciasto tak, aby zajmowało cały arkusz, wyrównujemy powierzchnię i równomiernie rozprowadzamy na nim cebulę i boczek. Na wierzch wlej mieszankę śmietany i jajek. I piecz przez 25 do 35 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g