tortilla z jagnięciną na drożdżach

niezwykłe danie z czasem stanie się codzienną ucztą! Jeśli masz dużą rodzinę lub kilku przyjaciół przyjdzie do Ciebie na raz, to przepis kulinarny ormiańskiego lamajo jest właśnie dla ciebie.
Julia MorozowaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 11 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 63 % 26 g
177 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

z mąki, wody, soli i drożdży zagniatamy gęste, elastyczne ciasto. Przykryj i pozostaw na godzinę. Gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie.
jagnięcina przechodzi przez maszynę do mięsa. Drobno posiekaj cebulę i paprykę. Wszystkie warzywa są myte, suszone i mielone. Im więcej zieleni, tym lepiej. Do mięsa mielonego dodaj cebulę, paprykę, zioła, zmiażdżony czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, pieprz i sól do smaku. Jeśli zamiast koncentratu pomidorowego użyjesz pomidorów, należy je obrać i przetrzeć przez tarkę. Nadzienie powinno być płynne. Z ciasta formujemy małe kulki wielkości kuli tenisowej. Rozwałkuj je cienko o grubości około 3 mm. Przenieś ciastka na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem i rozłóż nadzienie na cienkiej warstwie. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 8 minut w temperaturze 240 stopni. Smak podczas pieczenia drażni wszystkich sąsiadów. Gotowe lamaggio układamy w stos, aby ostygły wolniej, przykrywając ręcznikiem lub patelnią. Aromatyczne lamaggio podaje się na gorąco. Okazuje się, że jedzenie jest podobne do pizzy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g

Podobne przepisy