skład / składniki
metoda gotowania
z mąki, wody, soli i drożdży zagniatamy gęste, elastyczne ciasto. Przykryj i pozostaw na godzinę. Gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie.
jagnięcina przechodzi przez maszynę do mięsa. Drobno posiekaj cebulę i paprykę. Wszystkie warzywa są myte, suszone i mielone. Im więcej zieleni, tym lepiej. Do mięsa mielonego dodaj cebulę, paprykę, zioła, zmiażdżony czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, pieprz i sól do smaku. Jeśli zamiast koncentratu pomidorowego użyjesz pomidorów, należy je obrać i przetrzeć przez tarkę. Nadzienie powinno być płynne. Z ciasta formujemy małe kulki wielkości kuli tenisowej. Rozwałkuj je cienko o grubości około 3 mm. Przenieś ciastka na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem i rozłóż nadzienie na cienkiej warstwie. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 8 minut w temperaturze 240 stopni. Smak podczas pieczenia drażni wszystkich sąsiadów. Gotowe lamaggio układamy w stos, aby ostygły wolniej, przykrywając ręcznikiem lub patelnią. Aromatyczne lamaggio podaje się na gorąco. Okazuje się, że jedzenie jest podobne do pizzy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g