skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wszyscy są przyzwyczajeni do tego, że jeśli Charlotte, to koniecznie z jabłkami. A dlaczego? W końcu oprócz jabłek jest tyle owoców. A w książce delikatesów "o ciastach" znalazłem przepis na charlotte z brzoskwiniami. Gotuj Charlotte bardzo szybko i okazuje się bardzo smaczna.
więc ubij jajka w gęstą pianę, delikatnie dodaj cukier granulowany, następnie dodaj śmietanę i jeszcze raz ubij, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę.
proszek do pieczenia wymieszać z mąką, przesiać i dodać do mieszanki jajecznej. Teraz pozbywamy się grudek i pozostawiamy ciasto do zaparzenia na 15-20 minut.
następnym krokiem jest przygotowanie nadzienia. Jeśli masz świeże brzoskwinie, zanurz je na 30 sekund we wrzącej wodzie, a następnie natychmiast w lodowatej, usuń skórkę i pokrój w średniej wielkości plasterki. Wziąłem brzoskwinie w puszkach, więc zrezygnowałem z procesu "szlifowania". Obierz kiwi i pokrój w małe kostki.
ostatnim etapem przygotowania tego posiłku jest nasmarowanie formy olejem, posypanie bułką tartą, rozprowadzenie owoców i równomierne wypełnienie ciasta.
piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 45 minut. Podawać na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g