ciasto wiśniowe z sosem karmelowym

dzieci pokochają to! Prosty przepis na specjalną ucztę! Kuchnia czeska charakteryzuje się dużą różnorodnością stosowanych produktów. Szczególnie smaczne jedzenie w Czechach to desery. Kiedyś miałem okazję odwiedzić ten niesamowity kraj i spróbować niezwykle smacznego ciasta wiśniowego z sosem karmelowym w jednej małej cukierni. Przepis na ten deser został mi uprzejmie udostępniony w tej samej cukierni.
stefaniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 75 % 42 g
251 kcal
IG: 24 / 5 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

ten deser jest dość prosty w przygotowaniu. Dodaj drożdże i trochę cukru do mąki, a wszystko to rozcieńcza się w ciepłym mleku.
następnie bierzemy kolejną mąkę, trochę startej skórki z cytryny i pomarańczy, cukier puder, dodajemy śmietanę, dwa jajka i szczyptę soli. Wszystko to dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj stopione masło, drożdże z mlekiem i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę rozprowadzamy równomiernie i rozprowadzamy na natłuszczonej i posypanej bułką tartą blasze do pieczenia. Zwiń cukier puder i wiśnie cynamonowe i ułóż je na cieście. Piec przez pół godziny w piekarniku w temperaturze 170 stopni.



W przypadku sosu karmelowego musisz wziąć cukier i zrobić z niego karmel. Następnie wlej śmietanę do Karmelu i zagotuj wszystko. Następnie dodaj cukier waniliowy i wanilię. Skrobię rozpuszczamy w wodzie i dodajemy tam sos karmelowy. Wszystko to ponownie gotujemy. Następnie zdejmij z ognia i poczekaj, aż sos ostygnie. Następnie polewamy ciasta wiśniowe sosem karmelowym, dekorujemy rodzynkami i podajemy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy