skład / składniki
metoda gotowania
chociaż Szkocja jest uważana za "Dom Whisky", przez lata historycznych stosunków z Francją miała miejsce wymiana przepisów kulinarnych. Szkoci chętnie zaczęli przygotowywać jedzenie z innych krajów lub używać nowych produktów jako składników.
Rozgrzej piekarnik i posmaruj blachę do pieczenia masłem. W małym rondlu na małym ogniu rozpuść masło, syrop i cukier puder lub cukier granulowany, a następnie dodaj mąkę, brandy i imbir. Gotujemy to wszystko przez pięć minut, ciągle mieszając, aby mąka nie zebrała się w grudki. Łyżką wylewamy ciasto na blachę do pieczenia, uważając, aby przyszłe gofry nie stykały się ze sobą. Piec przez pięć minut na złoty kolor. Najważniejsze, aby nie prześwietlić. Cienkie gofry palą się natychmiast.
gorące gofry, gdy są jeszcze miękkie, należy zwinąć w rolki. Aby to zrobić, użyj naoliwionej rączki dużej drewnianej łyżki. Zrób to ostrożnie, aby się nie poparzyć. Wirujące gofry pozostawiamy do ostygnięcia. Powinny stać się twarde i kruche.
te gofry są bardzo dobrą skorupą do lodów lub śmietany. Lub, jeśli nie ma żadnego z nich, możesz naładować je dżemem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Brandy - 225 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g