gofry Brandy

niezapomniany lekki smak, który będzie podziwiany!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 80 g
301 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

chociaż Szkocja jest uważana za "Dom Whisky", przez lata historycznych stosunków z Francją miała miejsce wymiana przepisów kulinarnych. Szkoci chętnie zaczęli przygotowywać jedzenie z innych krajów lub używać nowych produktów jako składników.
Rozgrzej piekarnik i posmaruj blachę do pieczenia masłem. W małym rondlu na małym ogniu rozpuść masło, syrop i cukier puder lub cukier granulowany, a następnie dodaj mąkę, brandy i imbir. Gotujemy to wszystko przez pięć minut, ciągle mieszając, aby mąka nie zebrała się w grudki. Łyżką wylewamy ciasto na blachę do pieczenia, uważając, aby przyszłe gofry nie stykały się ze sobą. Piec przez pięć minut na złoty kolor. Najważniejsze, aby nie prześwietlić. Cienkie gofry palą się natychmiast.
gorące gofry, gdy są jeszcze miękkie, należy zwinąć w rolki. Aby to zrobić, użyj naoliwionej rączki dużej drewnianej łyżki. Zrób to ostrożnie, aby się nie poparzyć. Wirujące gofry pozostawiamy do ostygnięcia. Powinny stać się twarde i kruche.
te gofry są bardzo dobrą skorupą do lodów lub śmietany. Lub, jeśli nie ma żadnego z nich, możesz naładować je dżemem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Brandy - 225   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy