skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Zetrzyj skórkę pomarańczową i wyciśnij z niej sok.
Krok 3:
Ubij jajka mikserem, stopniowo dodając cukier, sok i skórkę pomarańczową.
Krok 4:
Wprowadź skrobię i proszek do pieczenia ciasta.
Krok 5:
Wlej ciasto na protvenir. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Krok 6:
Posyp cynamonem.Pozwól mu trochę ostygnąć i zawiń w rolkę.
Krok 7:
Rozwiń rolkę i nałóż dżem.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotowaną blachę do pieczenia pokrywamy naoliwionym papierem pergaminowym, tak aby jej krawędzie wystawały ze wszystkich stron na około 5 cm, posypujemy pergamin granulowanym cukrem. Zetrzyj skórkę pomarańczową i wyciśnij z niej sok. Następnie ubij jajka mikserem (z małą prędkością), stopniowo dodając cukier, sok i skórkę pomarańczową. Ostrożnie Wprowadzamy skrobię i proszek do pieczenia ciasta. Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną. Wlać ciasto na przygotowaną blachę do pieczenia i wysłać do piekarnika na 10-15 minut. Upewnij się, że ciasto jest równomiernie rozłożone na arkuszu i nie otwieraj drzwi piekarnika podczas pieczenia. Następnie wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika i szybko posypujemy warstwę mielonym cynamonem. Pozwól mu trochę ostygnąć i delikatnie zawiń w rolkę razem z pergaminem. W tej formie pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie rozwiń rolkę i równomiernie nałóż dżem pomarańczowy na jej powierzchnię. Za pomocą szerokiego noża ponownie przekręcamy rolkę i odcinamy jej końce. Gotowa bułka jest wysyłana do lodówki na godzinę. Przed podaniem posyp pomarańczową bułkę cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g