Rolada o smaku pomarańczowym

smak tej bułki zachwyci cię swoją niezwykłością. Ten stary przepis kulinarny to prawdziwy skarb kuchni portugalskiej. Tradycyjnie temu jedzeniu towarzyszy kieliszek wina porto. Proponuję ugotować ze mną pomarańczową bułkę z dżemem i cieszyć się jej smakiem.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 84 % 43 g
216 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj skórkę pomarańczową i wyciśnij z niej sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka mikserem, stopniowo dodając cukier, sok i skórkę pomarańczową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wprowadź skrobię i proszek do pieczenia ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciasto na protvenir. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp cynamonem.Pozwól mu trochę ostygnąć i zawiń w rolkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwiń rolkę i nałóż dżem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotowaną blachę do pieczenia pokrywamy naoliwionym papierem pergaminowym, tak aby jej krawędzie wystawały ze wszystkich stron na około 5 cm, posypujemy pergamin granulowanym cukrem. Zetrzyj skórkę pomarańczową i wyciśnij z niej sok. Następnie ubij jajka mikserem (z małą prędkością), stopniowo dodając cukier, sok i skórkę pomarańczową. Ostrożnie Wprowadzamy skrobię i proszek do pieczenia ciasta. Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną. Wlać ciasto na przygotowaną blachę do pieczenia i wysłać do piekarnika na 10-15 minut. Upewnij się, że ciasto jest równomiernie rozłożone na arkuszu i nie otwieraj drzwi piekarnika podczas pieczenia. Następnie wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika i szybko posypujemy warstwę mielonym cynamonem. Pozwól mu trochę ostygnąć i delikatnie zawiń w rolkę razem z pergaminem. W tej formie pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie rozwiń rolkę i równomiernie nałóż dżem pomarańczowy na jej powierzchnię. Za pomocą szerokiego noża ponownie przekręcamy rolkę i odcinamy jej końce. Gotowa bułka jest wysyłana do lodówki na godzinę. Przed podaniem posyp pomarańczową bułkę cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy