skład / składniki
metoda gotowania
surowy klimat Norwegii w dużej mierze wpłynął nie tylko na styl życia mieszkańców tego kraju, ale także na ich nawyki żywieniowe. Tak więc w tym kraju spożywa się dużo ryb, mięsa i produktów mlecznych, ponieważ żerowanie warzyw i owoców jest tutaj dość problematyczne. Jedzenie w kuchni norweskiej jest bardzo zróżnicowane i dość sycące. Moja rodzina ogólnie woli różne dania mięsne, a w tym kraju jest wiele przepisów kulinarnych na tego rodzaju potrawy. A dziś podzielę się z wami zawiłościami gotowania drugiego dania, które nazywa się żeberkami myśliwskimi z sosem.
składniki tego dania to: właściwie pieczone żeberka i sos. Zacznijmy od gotowania mięsa. Na początek pocieramy żeberka 1 łyżeczką.sól, biały pieprz i kminek. Owinąć szczelnie podwójną warstwą folii i piec przez 50-60 minut w temperaturze około 160-170 stopni. Następnie otwórz krawędzie folii i smaż żeberka przez kolejne 30 minut w temperaturze 220 stopni. Wyjmujemy żeberka z piekarnika.
teraz czas na sos. Najpierw usmaż cebulę w oleju, następnie dodaj mąkę i jeszcze trochę usmaż. Następnie wlej bulion i gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj śmietanę, galaretkę, przyprawy i jagody i trzymaj na małym ogniu przez 3-5 minut bez gotowania. Sos jest gotowy. Aby podać, połóż żeberka na naczyniu i polej je sosem na wierzchu. Możesz ozdobić zielenią. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g