żeberka myśliwskie z sosem

aromatyczny pikantny smak jest koniecznością do degustacji!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 12 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 9 % 2 g
129 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

surowy klimat Norwegii w dużej mierze wpłynął nie tylko na styl życia mieszkańców tego kraju, ale także na ich nawyki żywieniowe. Tak więc w tym kraju spożywa się dużo ryb, mięsa i produktów mlecznych, ponieważ żerowanie warzyw i owoców jest tutaj dość problematyczne. Jedzenie w kuchni norweskiej jest bardzo zróżnicowane i dość sycące. Moja rodzina ogólnie woli różne dania mięsne, a w tym kraju jest wiele przepisów kulinarnych na tego rodzaju potrawy. A dziś podzielę się z wami zawiłościami gotowania drugiego dania, które nazywa się żeberkami myśliwskimi z sosem.

składniki tego dania to: właściwie pieczone żeberka i sos. Zacznijmy od gotowania mięsa. Na początek pocieramy żeberka 1 łyżeczką.sól, biały pieprz i kminek. Owinąć szczelnie podwójną warstwą folii i piec przez 50-60 minut w temperaturze około 160-170 stopni. Następnie otwórz krawędzie folii i smaż żeberka przez kolejne 30 minut w temperaturze 220 stopni. Wyjmujemy żeberka z piekarnika.
teraz czas na sos. Najpierw usmaż cebulę w oleju, następnie dodaj mąkę i jeszcze trochę usmaż. Następnie wlej bulion i gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj śmietanę, galaretkę, przyprawy i jagody i trzymaj na małym ogniu przez 3-5 minut bez gotowania. Sos jest gotowy. Aby podać, połóż żeberka na naczyniu i polej je sosem na wierzchu. Możesz ozdobić zielenią. Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy