zapiekanka ziemniaczana po litewsku
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
przepis na ilość ziemniaków myjemy i obieramy. Następnie zetrzyj na grubej tarce i wyciśnij sok. Masę ziemniaczaną doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy twaróg, jajko kurze i wszystko dobrze mieszamy. Przenieś powstałą mieszaninę na rozgrzaną głęboką patelnię, obficie nasmarowaną stopionym smalcem. Pozostały tłuszcz i skwarki wymieszać z ziemniakami i wygładzić tak, aby grubość warstwy ziemniaka wynosiła około 5 cm. W tym czasie przygotowujemy sos z drobno posiekanej główki cebuli, smażonej razem z kawałkami smalcu, skwarkami i kwaśną śmietaną. Zapiekanka ziemniaczana w języku litewskim jest gotowa, aby łatwiej było wyjąć zapiekankę z patelni, można ją umieścić na kilka minut na mokrej zimnej serwetce. Pokrój zapiekankę na segmenty i podawaj z sosem cebulowo-śmietanowym. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g