skład / składniki
metoda gotowania
kulinarny przepis na to wykwintne jedzenie pochodzi z Francji. Ugotowany w ten sposób łosoś jest bardzo delikatny i niesamowicie aromatyczny. Filety z łososia myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki, następnie doprawiamy solą i posypujemy pieprzem, a także posypujemy sokiem z cytryny. Nasmaruj naczynie do pieczenia oliwą z oliwek i włóż do niego rybę. Podczas gdy łosoś marynuje się pod sokiem z cytryny, przygotowujemy sos ziołowy. Aby to zrobić, drobno posiekaj koperek, bazylię, natkę pietruszki i trybulę, a następnie wymieszaj posiekane warzywa ze śmietaną. Do kremowej mieszanki dodajemy żółtka, posiekany korzeń chrzanu i skórkę z cytryny. Wlej sos do ryby i wyślij go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz łososia przez 25 minut na złoty kolor. Pieczony łosoś w sosie ziołowym jest gotowy. Podawaj z kruchym ryżem, makaronem tagliattelle lub ziemniakami z natką pietruszki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Gotowany łosoś - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Beztłuszczowa śmietana - 59 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Trybula - 237 kcal/100g