Pieczony łosoś w sosie ziołowym

pikantne danie spodoba się Tobie i Twojej rodzinie!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 13 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 17 % 4 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

kulinarny przepis na to wykwintne jedzenie pochodzi z Francji. Ugotowany w ten sposób łosoś jest bardzo delikatny i niesamowicie aromatyczny. Filety z łososia myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki, następnie doprawiamy solą i posypujemy pieprzem, a także posypujemy sokiem z cytryny. Nasmaruj naczynie do pieczenia oliwą z oliwek i włóż do niego rybę. Podczas gdy łosoś marynuje się pod sokiem z cytryny, przygotowujemy sos ziołowy. Aby to zrobić, drobno posiekaj koperek, bazylię, natkę pietruszki i trybulę, a następnie wymieszaj posiekane warzywa ze śmietaną. Do kremowej mieszanki dodajemy żółtka, posiekany korzeń chrzanu i skórkę z cytryny. Wlej sos do ryby i wyślij go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz łososia przez 25 minut na złoty kolor. Pieczony łosoś w sosie ziołowym jest gotowy. Podawaj z kruchym ryżem, makaronem tagliattelle lub ziemniakami z natką pietruszki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Gotowany łosoś - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Beztłuszczowa śmietana - 59   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Trybula - 237   kcal/100g

Podobne przepisy