skład / składniki
gotowanie krok po kroku
rozcieńczyć mleko zimną wodą w stosunku 1: 1. Dodaj jaja kurze i dobrze wymieszaj. Dodaj mieszankę mleczno – jajeczną do mąki pszennej, sól i dodaj olej roślinny.
dokładnie wymieszaj składniki ciasta naleśnikowego. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem (tylko raz) pieczemy 15 naleśników, opiekając z obu stron.
a to pyszne nadzienie z twarogu do naleśników. Wymieszaj twaróg ze skondensowanym mlekiem, posyp mielonym cynamonem i wanilią. Smarujemy dzielone naczynie do pieczenia olejem i posypujemy bułką tartą. Układamy w nim naleśniki warstwami, obficie smarując nadzieniem twarogowym. Ubij jajko z cukrem i napełnij wierzch ciasta tą mieszanką. Wysyłamy go do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. Ciasto naleśnikowe z nadzieniem twarogowym jest gotowe, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g