ciasto biszkoptowe na jabłkach
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Najpierw musisz oddzielić żółtka od białek.
Krok 3:
Następnie ubij białka mikserem za pomocą jednej szklanki cukru.
Krok 4:
Dodaj tam żółtka i ponownie ubij wszystko.
Krok 5:
Następnie dodaj sodę gaszoną octem, wymieszaj
Krok 6:
I dodaj szklankę mąki. Ponownie wymieszaj wszystko do kremowej masy.
Krok 7:
Nasmaruj naczynie do pieczenia ciasta masłem lub margaryną. Pokrój jabłka w plastry o grubości 5 mm
Krok 8:
I ostrożnie rozłóż na dnie formy. W końcu muszą wspiąć się na sam szczyt naszego ciasta.
Krok 9:
Wypełnij jabłka powstałym ciastem.
Krok 10:
Konieczne jest upieczenie biszkoptu z jabłkami w temperaturze 200C – 250C przez około 30-40 minut.
zamiast jabłek jako nadzienie dobrze sprawdzi się również morela lub śliwka.
podawaj ciasto lepiej na herbatę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g