ciasto biszkoptowe na jabłkach

delikatne i przewiewne ciasto do ulubionej herbaty lub kawy. Biszkopt z jabłkami lub inaczej nazywany Charlotte, jest częstym posiłkiem w mojej kuchni. Danie jest bardzo lekkie i genialnie proste. Ten przepis kulinarny jest również wygodny, ponieważ gotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo łatwy do zapamiętania.
M. JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 85 % 34 g
158 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musisz oddzielić żółtka od białek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie ubij białka mikserem za pomocą jednej szklanki cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj tam żółtka i ponownie ubij wszystko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj sodę gaszoną octem, wymieszaj

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I dodaj szklankę mąki. Ponownie wymieszaj wszystko do kremowej masy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia ciasta masłem lub margaryną. Pokrój jabłka w plastry o grubości 5 mm

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I ostrożnie rozłóż na dnie formy. W końcu muszą wspiąć się na sam szczyt naszego ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wypełnij jabłka powstałym ciastem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Konieczne jest upieczenie biszkoptu z jabłkami w temperaturze 200C – 250C przez około 30-40 minut.

zamiast jabłek jako nadzienie dobrze sprawdzi się również morela lub śliwka. 
podawaj ciasto lepiej na herbatę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy