pyszne ciasto cytrynowo-jabłkowe
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
to moje ulubione ciasto, którego przepis kulinarny znalazłam dawno temu w książce o pysznym jedzeniu. Przygotowanie pysznej szarlotki cytrynowej jest bardzo proste. Najpierw przygotuj ciasto. Ubij cukier granulowany ze śmietaną i zmiękczonym masłem, stopniowo dodając mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniecione ciasto wysyłamy do lodówki na godzinę. Podczas chłodzenia ciasta przygotowujemy nadzienie do ciasta. Aby to zrobić, umyj umyte jabłka i nasiona, a następnie zetrzyj na grubej tarce. Cytryny są również wcierane w całość na grubej tarce. Zasypiamy jabłka z cytrynami cukrem. Nadzienie wypuszcza dużo soku, więc przed włożeniem do ciasta należy je wycisnąć. Rozłączne naczynie do pieczenia smarujemy olejem i rozprowadzamy na nim dwie trzecie ciasta rękami, wykonując boki. Posyp ciasto mąką i rozłóż nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkować wałkiem do ciasta i przykryć nim górę ciasta, ściskając krawędzie i nakłuwając widelcem. Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Podawaj pyszną cytrynowo-szarlotkę posypaną cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g