babeczka Zebra na śmietanie

Goście zostaną podbici! Proste, szybkie, smaczne i bardzo oryginalne!
lenaiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 71 % 45 g
303 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

próbowałeś babeczki na kwaśnej śmietanie? Bardzo mi się podoba, jedzenie jest pyszne, szybko się gotuje. Ale raz włożyłem połowę ciasta do formy i byłem rozproszony. Rozproszyłem się tylko na 5 minut, a moje dzieci wzięły i wlewały resztki kakao i położyły je na wierzchu formy. A żeby nie było zauważalne – posypać cukrem pudrem. Kiedy wszystko zostało upieczone i zacząłem ciąć, prawie upadłem, myślałem, że odpręż się, nie usiądą na kapłanach, ale nic – podobało mi się, postanowiliśmy dalej piec, tylko układać ciasto warstwami. Wymyślili nawet nazwę-babeczka Zebra.
tak, jak się okazało, nie jesteśmy pierwszymi, którzy wymyślili taki przepis kulinarny, jest już taki przepis na babeczkę Zebra na białym świecie. Ale nadal powiem Ci, jak to zrobić.
ubij jajka i stopniowo dodawaj do nich cukier i wanilinę. Margarynę należy stopić i schłodzić. Wlej sodę do śmietany, dodaj margarynę i wlej mieszaninę do jajek. Ustawiamy mikser na powolne obroty i zaczynamy wlewać mąkę, cały czas mieszamy, aby nie było grudek. Ciasto dzielimy na dwie części, w jednej nie zapomnij dodać proszku kakaowego.

teraz włóż ciasto do formy. Mam dwa. Z pierwszym wszystko jest jasne-wszystko układam warstwami, możesz narysować wzory wykałaczką. Ale z formą, w której dziura musiała eksperymentować. Tak, dzieci pomogły, zrobiły rumianek z ciasta, po prostu zmieniły kolory. Wyszło nieźle. Pyszne rano z mlekiem lub kawą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy