marmurkowa babeczka na koniaku z czekoladą
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
masło powinno być miękkie, ubijamy je w mikserze, dodając cukier i szczyptę soli. Żółtka mieszamy tutaj po kolei, nie zatrzymując miksera. Ostrożnie wlej przesianą mąkę i doprowadzaj do gładkości. Podziel powstałą masę na pół. Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej i połącz ją z pierwszą częścią ciasta. W drugim wlej koniak i dokładnie połowę białek ubitych w mocną pianę (lepiej wyjąć je z lodówki). W cieście czekoladowym mieszamy również białka. Wymieszaj wszystko bardzo ostrożnie. Piec w piekarniku, jak zwykle pieczesz babeczki o dużym kształcie. Zajmie to około godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g