nadziewana babeczka
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
do testu:
masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, zagnieść gładkie ciasto.
włóż ciasto do lodówki na 40 minut.
do kremu:
wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj mąkę, wanilinę, stopniowo, wlej trochę mleka. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
okazuje się bardzo gęsty krem, pozwól mu ostygnąć.
formę z otworem posmarować masłem i posypać mąką, wyłożyć ciasto, jest bardzo miękkie. Wyprostuj go rękami.
rozłóż krem.
na wierzch z pozostałym ciastem.
piec w 180 stopniach przez 40 minut. Schłodzić babeczkę w formie i ostrożnie przenieść na półmisek.
posyp cukrem pudrem na wierzchu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g