Babeczka z twarogiem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy w dość standardowy sposób: rozetrzyj zmiękczone masło cukrem, wbij tutaj jedno jajko i dokładnie wymieszaj z mąką (dodałem proszek do pieczenia do mąki, chociaż nie jest to wskazane w przepisie). Twarożek pocieramy widelcem, lekko solimy, podlewamy rumem i wysyłamy do masy głównej. Tutaj dodajemy dobrze ugotowane i wysuszone rodzynki oraz kawałki orzechów włoskich smażone na patelni bez oleju. Otrzymujemy gęste, pachnące ciasto. Gęstość powinna być taka, aby spokojnie uformować podłużną "cegłę" z ciasta, jednak możesz zrobić ciastko w kształcie bułki lub rolki. Jeśli istnieje odpowiedni kształt, będzie jeszcze lepiej. Piecze się to niecałą godzinę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal / 100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g