babeczka czekoladowa

dzieci pokochają to! Niesamowicie smaczne, proste i bardzo szybkie! Moja babcia, która wymieniła 9 tuzinów, bardzo lubi słodycze. Nie można się kłócić: "że stary, że młody". Oczywiście nie ma zębów, a chodzenie z protezami jest dla niej bardzo niewygodne, w wyniku czego musi przygotować jej miękkie jedzenie. Spośród przepisów kulinarnych ze słodkimi wypiekami najbardziej odpowiada jej ciasto biszkoptowe. Powiem ci teraz o przepisie na babeczkę czekoladową.
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 24 % 16 g
węglowodany 68 % 46 g
349 kcal
IG: 4 / 17 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
więc zaczynamy przygotowywać ciasto od wlania mleka do rondla, dodania tutaj kakao, cukru, dobrego wymieszania i postawienia masy na wolnym ogniu.
gdy cukier całkowicie się rozpuści, włóż zmiękczone masło do rondla i mieszając doprowadzaj masę do wrzenia i wyłącz ogień. Lekko schłodzić mieszaninę. Nie trzeba gotować. Zdejmij mieszaninę z ognia i ostudź (5-6 łyżek mieszanki można wlać do glazury).
teraz wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, przesiej.
następnie wymieszaj jajka widelcem.
do naszej schłodzonej mieszanki Wprowadzamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jajka - wszystko dobrze wymieszaj. Do ciasta Wprowadzamy cukier waniliowy, wcześniej umyte i suszone orzechy i rodzynki.
następnie włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem Formy do ciasta i piecz w temperaturze około 200 stopni przez około 50-60 minut.
po tym czasie wyjmujemy babeczkę z piekarnika i schładzamy w formie. Następnie rozprowadzamy na dużym naczyniu i w razie potrzeby polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy