babeczka czekoladowa
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc zaczynamy przygotowywać ciasto od wlania mleka do rondla, dodania tutaj kakao, cukru, dobrego wymieszania i postawienia masy na wolnym ogniu.
gdy cukier całkowicie się rozpuści, włóż zmiękczone masło do rondla i mieszając doprowadzaj masę do wrzenia i wyłącz ogień. Lekko schłodzić mieszaninę. Nie trzeba gotować. Zdejmij mieszaninę z ognia i ostudź (5-6 łyżek mieszanki można wlać do glazury).
teraz wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, przesiej.
następnie wymieszaj jajka widelcem.
do naszej schłodzonej mieszanki Wprowadzamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jajka - wszystko dobrze wymieszaj. Do ciasta Wprowadzamy cukier waniliowy, wcześniej umyte i suszone orzechy i rodzynki.
następnie włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem Formy do ciasta i piecz w temperaturze około 200 stopni przez około 50-60 minut.
po tym czasie wyjmujemy babeczkę z piekarnika i schładzamy w formie. Następnie rozprowadzamy na dużym naczyniu i w razie potrzeby polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
gdy cukier całkowicie się rozpuści, włóż zmiękczone masło do rondla i mieszając doprowadzaj masę do wrzenia i wyłącz ogień. Lekko schłodzić mieszaninę. Nie trzeba gotować. Zdejmij mieszaninę z ognia i ostudź (5-6 łyżek mieszanki można wlać do glazury).
teraz wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, przesiej.
następnie wymieszaj jajka widelcem.
do naszej schłodzonej mieszanki Wprowadzamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jajka - wszystko dobrze wymieszaj. Do ciasta Wprowadzamy cukier waniliowy, wcześniej umyte i suszone orzechy i rodzynki.
następnie włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem Formy do ciasta i piecz w temperaturze około 200 stopni przez około 50-60 minut.
po tym czasie wyjmujemy babeczkę z piekarnika i schładzamy w formie. Następnie rozprowadzamy na dużym naczyniu i w razie potrzeby polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g