ciasto cytrynowe z pomarańczą

niesamowite ciasto z niezwykle aromatycznym nadzieniem. Kto-jak, ale mocno zakochałem się w cytrynowym cieście przepis ten, ponieważ ćwiczę mniej lub bardziej regularnie. Udało mi się poćwiczyć z różnymi proporcjami składników, w tym cytryny. To, czy Twoje własne ciasto cytrynowe jest słodko-kwaśne, czy gorzkie, zależy od tego, jak do niego podejdziesz. Radzę wypróbować na początek opisaną tutaj opcję.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 65 % 26 g
216 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

po prostu uwielbiam to ciasto. W nim cytryna i mandarynka w ogóle nie są odczuwalne, ponieważ dzięki nim smak jest niezwykły, jest nieco słodko-gorzki, nadzienie jest miękkie i przewiewne. Dlatego chcę szybko podzielić się z Tobą tym kulinarnym arcydziełem i naprawdę mam nadzieję, że docenisz to, na co zasługujesz. Weź ciasto kruche. Na przykład kupuję go w supermarkecie, aby nie grać przez długi czas. Ale z wielkim pragnieniem możesz to zrobić w domu. Umieść go w naczyniu do pieczenia o wysokości 24 cm. Zagotuj mleko połową cukru. Zdjąć z ognia. Ubij resztę cukru z żółtkami.Wlej gorące mleko do mieszanki żółtek, ciągle mieszając. Przełóż z powrotem do garnka i gotuj. Jeśli mieszanina zaczęła przyklejać się do łyżki, jest gotowa.Rozpuść żelatynę w soku z cytryny i pomarańczy na małym ogniu. Schłodzić i wlać do mieszanki mlecznej, dodając skórkę. Ubij śmietanę i wymieszaj z żelatyną. Umieść na upieczonej patelni i wstaw do lodówki, aby stwardniała mieszanina.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kruche ciasto - 379   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g

Podobne przepisy