skład / składniki
gotowanie krok po kroku
mąkę pszenną przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie włóż cukier, wanilię i semolinę. Wymieszaj wszystkie warstwy, aby równomiernie je rozprowadzić. Umyte jabłka obieramy i pocieramy na grubej tarce (można je skropić sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały). Bierzemy przygotowany kształt (najlepiej prostokątny) i rozprowadzamy na nim naprzemiennie cienkimi warstwami: suchą mieszankę, a następnie starte jabłka. Staramy się rozprowadzać warstwy tak, aby ostatnia była suchą warstwą. Masło z zamrażarki trzy na grubej tarce tuż nad ciastem, aby kawałki wypełniły całą powierzchnię. Wysyłamy nasze ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i trzymamy tam około czterdziestu pięciu minut.
jedzenie podawane jest na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g