szarlotka ze skondensowanym mlekiem
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
ogólnie uwielbiam szarlotki – cokolwiek dodam do jabłek! Nawiasem mówiąc, ten przepis kulinarny dostał mnie od mojej babci. Bywało, że przyjedziesz do niej na wakacje, a na piecu-wiele arkuszy, na których pachnące są różne ciasta. Najbardziej ulubionym z nich są jabłka, których babcia miała wiele w ogrodzie.
czego potrzebujesz, aby przygotować ulubione przez wielu jedzenie? Wydaje mi się, że wystarczy pragnienie i niezbędne składniki! Skoro już to wszystko zaopatrzyłeś, zacznijmy?
Rozgrzej piekarnik do 200C. Ponieważ ciasto jest już gotowe, rozwałkuj je na stole dobrze posypanym mąką. Przygotuj naczynie do pieczenia – powinno być niskie. Po włożeniu do niego rozwałkowanego ciasta przebij go widelcem w kilku miejscach. Mam nadzieję, że rozumiesz, że jest to niezbędna procedura?
ugotujmy też jabłka. Powinny być kwaśne. Antonovka jest dobra. Obierz je i pokrój na pół. Nawiasem mówiąc, wskazówka! Po obraniu jabłek z rdzenia posyp je sokiem z cytryny i nie ciemnieją.
Zróbmy toffi. Aby to zrobić, wymieszaj około 200 g skondensowanego mleka z brązowym cukrem i odłóż na bok.
następnie musimy zrobić biszkopt. Wymieszaj mleko skondensowane, które pozostało po zrobieniu toffi, z pozostałymi składnikami. Używamy tutaj miksera elektrycznego, aby masa była przewiewna.
teraz mamy gotowy fundament. Posmaruj go skondensowanym mlekiem połączonym z cukrem. Pokrój jabłka na cienkie plasterki i ułóż je w kółko na samym dnie formy – ułożymy je jeden na drugim. A teraz rozprowadzamy ciasto biszkoptowe między rzędami jabłek i zaczynamy piec. Minie 50 minut, aż biszkopt wzrośnie.
och i pyszne, jeśli podajesz ciasto z lodami waniliowymi!
czego potrzebujesz, aby przygotować ulubione przez wielu jedzenie? Wydaje mi się, że wystarczy pragnienie i niezbędne składniki! Skoro już to wszystko zaopatrzyłeś, zacznijmy?
Rozgrzej piekarnik do 200C. Ponieważ ciasto jest już gotowe, rozwałkuj je na stole dobrze posypanym mąką. Przygotuj naczynie do pieczenia – powinno być niskie. Po włożeniu do niego rozwałkowanego ciasta przebij go widelcem w kilku miejscach. Mam nadzieję, że rozumiesz, że jest to niezbędna procedura?
ugotujmy też jabłka. Powinny być kwaśne. Antonovka jest dobra. Obierz je i pokrój na pół. Nawiasem mówiąc, wskazówka! Po obraniu jabłek z rdzenia posyp je sokiem z cytryny i nie ciemnieją.
Zróbmy toffi. Aby to zrobić, wymieszaj około 200 g skondensowanego mleka z brązowym cukrem i odłóż na bok.
następnie musimy zrobić biszkopt. Wymieszaj mleko skondensowane, które pozostało po zrobieniu toffi, z pozostałymi składnikami. Używamy tutaj miksera elektrycznego, aby masa była przewiewna.
teraz mamy gotowy fundament. Posmaruj go skondensowanym mlekiem połączonym z cukrem. Pokrój jabłka na cienkie plasterki i ułóż je w kółko na samym dnie formy – ułożymy je jeden na drugim. A teraz rozprowadzamy ciasto biszkoptowe między rzędami jabłek i zaczynamy piec. Minie 50 minut, aż biszkopt wzrośnie.
och i pyszne, jeśli podajesz ciasto z lodami waniliowymi!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal / 100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Kruche ciasto - 379 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g