szarlotka ze skondensowanym mlekiem

dzieci pokochają to! Prosty przepis na pyszne domowe ciasto!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 22 % 12 g
węglowodany 69 % 37 g
274 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mleko skondensowane i cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Robienie biszkoptu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj ciasto kruche.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj go skondensowanym mlekiem z cukrem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój jabłka i rozłóż na cieście.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż biszkopt na cieście.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieczemy około 50 min.

  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
ogólnie uwielbiam szarlotki – cokolwiek dodam do jabłek! Nawiasem mówiąc, ten przepis kulinarny dostał mnie od mojej babci. Bywało, że przyjedziesz do niej na wakacje, a na piecu-wiele arkuszy, na których pachnące są różne ciasta. Najbardziej ulubionym z nich są jabłka, których babcia miała wiele w ogrodzie.
czego potrzebujesz, aby przygotować ulubione przez wielu jedzenie? Wydaje mi się, że wystarczy pragnienie i niezbędne składniki! Skoro już to wszystko zaopatrzyłeś, zacznijmy?
Rozgrzej piekarnik do 200C. Ponieważ ciasto jest już gotowe, rozwałkuj je na stole dobrze posypanym mąką. Przygotuj naczynie do pieczenia – powinno być niskie. Po włożeniu do niego rozwałkowanego ciasta przebij go widelcem w kilku miejscach. Mam nadzieję, że rozumiesz, że jest to niezbędna procedura?
ugotujmy też jabłka. Powinny być kwaśne. Antonovka jest dobra. Obierz je i pokrój na pół. Nawiasem mówiąc, wskazówka! Po obraniu jabłek z rdzenia posyp je sokiem z cytryny i nie ciemnieją.
Zróbmy toffi. Aby to zrobić, wymieszaj około 200 g skondensowanego mleka z brązowym cukrem i odłóż na bok.
następnie musimy zrobić biszkopt. Wymieszaj mleko skondensowane, które pozostało po zrobieniu toffi, z pozostałymi składnikami. Używamy tutaj miksera elektrycznego, aby masa była przewiewna.
teraz mamy gotowy fundament. Posmaruj go skondensowanym mlekiem połączonym z cukrem. Pokrój jabłka na cienkie plasterki i ułóż je w kółko na samym dnie formy – ułożymy je jeden na drugim. A teraz rozprowadzamy ciasto biszkoptowe między rzędami jabłek i zaczynamy piec. Minie 50 minut, aż biszkopt wzrośnie.
och i pyszne, jeśli podajesz ciasto z lodami waniliowymi!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal / 100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Kruche ciasto - 379   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy