ciasto mannik z jogurtem

bardzo smaczne i delikatne ciasto z posypką orzechową! Czas przygotowania 1 godzina 15 min. Margarynę lepiej zmielić z cukrem, a następnie dodać do ciasta. Wszystko gotuje mannę. I każdy ma swój własny przepis kulinarny. Oczywiście. Istnieje tradycyjna receptura, ale zawsze chcesz czegoś nowego? Opisywany przeze mnie eksperymentalny przepis na ciasto mannik. Nie bój się go wybrać, nie pożałujesz. Takie jedzenie spodoba się nie tylko Tobie!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 66 % 33 g
254 kcal
IG: 0 / 53 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

najpierw namocz semolinę w jogurcie przez pół godziny. Następnie dodaj do nich jajka, wanilię, cukier, proszek do pieczenia i lekko podgrzaną margarynę. Wszystko dobrze wymieszaj. Powinno być cienkie ciasto.
nasmaruj trochę naczynie do pieczenia, a następnie lekko posyp semoliną. Wlej nasze ciasto do foremek i upiecz ciasto w temperaturze 180 stopni, aż będzie gotowe. Skąd wiesz, że mannik jest gotowy? Za pomocą drewnianego patyczka! I możesz w staromodny sposób-zapałką lub wykałaczką. Jeśli są suche, ciasto jest gotowe!
a kiedy będzie gotowy, wyciągnij go z piekarnika. Aby było jeszcze smaczniej i ciekawiej, posmaruj jeszcze gorącą mannę dżemem lub skondensowanym mlekiem lub posyp orzechami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy