ciasto mannik z jogurtem
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw namocz semolinę w jogurcie przez pół godziny. Następnie dodaj do nich jajka, wanilię, cukier, proszek do pieczenia i lekko podgrzaną margarynę. Wszystko dobrze wymieszaj. Powinno być cienkie ciasto.
nasmaruj trochę naczynie do pieczenia, a następnie lekko posyp semoliną. Wlej nasze ciasto do foremek i upiecz ciasto w temperaturze 180 stopni, aż będzie gotowe. Skąd wiesz, że mannik jest gotowy? Za pomocą drewnianego patyczka! I możesz w staromodny sposób-zapałką lub wykałaczką. Jeśli są suche, ciasto jest gotowe!
a kiedy będzie gotowy, wyciągnij go z piekarnika. Aby było jeszcze smaczniej i ciekawiej, posmaruj jeszcze gorącą mannę dżemem lub skondensowanym mlekiem lub posyp orzechami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g