ciasto Kórnik z grzybami
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw ugotuj kurczaka, osobno-ryż i pięć jajek do nadzienia. Następnie z powyższych produktów zagniatamy strome, ale elastyczne ciasto. Oddziel gotowe mięso z kurczaka od kości i pokrój na długie kawałki. Gotowany ryż doprawiamy posiekanymi ziołami i posiekanymi gotowanymi jajkami, wkładamy masło, mieszamy.
teraz przygotowujemy sos: wcieramy masło mąką (1 łyżka stołowa), rozcieńczamy powstałym bulionem z kurczaka, mieszamy śmietanę. Gotujemy w łaźni wodnej lub na parze, aby uzyskać jednorodną jasną masę o konsystencji śmietany. Usuwamy z pieca i wbijamy surowe żółtka, uprzednio zmielone łyżką masła. Dobrze wymieszaj, włóż smażone i drobno posiekane pieczarki. Na patelni z olejem dusimy borowiki i zalewamy je częścią białego sosu. Drugą częścią pokrywamy pokrojonego kurczaka i pozostawiamy na chwilę do namoczenia.
odkładamy jedną czwartą ciasta na bok, wszystko inne zwijamy w okrągłą warstwę o grubości 1,5 cm. Wysyłamy tu po kolei całe nadzienie: najpierw jest ryż, potem kurczak, na nim grzyby, znowu ryż, kurczak, grzyby i tak dalej. Robimy to, dopóki nie utworzymy takiej "czapki", zwężającej się ku górze. Rozwałkuj drugą część ciasta, ułóż nacięcia na krzyż i przykryj naszą kopułę, ściśnij krawędzie, posmaruj całą powierzchnię jajkiem, uformuj różne piękne figury z resztek ciasta i połóż je na kurniku. Następnie pokryj wszystko żółtkiem, aby uzyskać złotą skórkę. Piec ciasto w temperaturze 220 stopni, aż będzie ugotowane.
teraz przygotowujemy sos: wcieramy masło mąką (1 łyżka stołowa), rozcieńczamy powstałym bulionem z kurczaka, mieszamy śmietanę. Gotujemy w łaźni wodnej lub na parze, aby uzyskać jednorodną jasną masę o konsystencji śmietany. Usuwamy z pieca i wbijamy surowe żółtka, uprzednio zmielone łyżką masła. Dobrze wymieszaj, włóż smażone i drobno posiekane pieczarki. Na patelni z olejem dusimy borowiki i zalewamy je częścią białego sosu. Drugą częścią pokrywamy pokrojonego kurczaka i pozostawiamy na chwilę do namoczenia.
odkładamy jedną czwartą ciasta na bok, wszystko inne zwijamy w okrągłą warstwę o grubości 1,5 cm. Wysyłamy tu po kolei całe nadzienie: najpierw jest ryż, potem kurczak, na nim grzyby, znowu ryż, kurczak, grzyby i tak dalej. Robimy to, dopóki nie utworzymy takiej "czapki", zwężającej się ku górze. Rozwałkuj drugą część ciasta, ułóż nacięcia na krzyż i przykryj naszą kopułę, ściśnij krawędzie, posmaruj całą powierzchnię jajkiem, uformuj różne piękne figury z resztek ciasta i połóż je na kurniku. Następnie pokryj wszystko żółtkiem, aby uzyskać złotą skórkę. Piec ciasto w temperaturze 220 stopni, aż będzie ugotowane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g