ciasto Kórnik z grzybami

najsmaczniejsze, najbardziej satysfakcjonujące ciasto dla najbardziej ukochanych! Ciasto Kórnik tradycyjnej kuchni rosyjskiej to prawdziwie świąteczna uczta. W dawnych czasach był przygotowywany na wesela, był to tort weselny, który był traktowany przez Gości. Dlatego przygotowanie go zajmuje dużo czasu i dużo jedzenia. Ale wynik jest tego wart, ponieważ jedzenie okazuje się takie, że polizasz palce. Ten przepis kulinarny znalazłem w jednej dobrej książce.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 38 % 15 g
węglowodany 33 % 13 g
233 kcal
IG: 8 / 31 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
najpierw ugotuj kurczaka, osobno-ryż i pięć jajek do nadzienia. Następnie z powyższych produktów zagniatamy strome, ale elastyczne ciasto. Oddziel gotowe mięso z kurczaka od kości i pokrój na długie kawałki. Gotowany ryż doprawiamy posiekanymi ziołami i posiekanymi gotowanymi jajkami, wkładamy masło, mieszamy.
teraz przygotowujemy sos: wcieramy masło mąką (1 łyżka stołowa), rozcieńczamy powstałym bulionem z kurczaka, mieszamy śmietanę. Gotujemy w łaźni wodnej lub na parze, aby uzyskać jednorodną jasną masę o konsystencji śmietany. Usuwamy z pieca i wbijamy surowe żółtka, uprzednio zmielone łyżką masła. Dobrze wymieszaj, włóż smażone i drobno posiekane pieczarki. Na patelni z olejem dusimy borowiki i zalewamy je częścią białego sosu. Drugą częścią pokrywamy pokrojonego kurczaka i pozostawiamy na chwilę do namoczenia.
odkładamy jedną czwartą ciasta na bok, wszystko inne zwijamy w okrągłą warstwę o grubości 1,5 cm. Wysyłamy tu po kolei całe nadzienie: najpierw jest ryż, potem kurczak, na nim grzyby, znowu ryż, kurczak, grzyby i tak dalej. Robimy to, dopóki nie utworzymy takiej "czapki", zwężającej się ku górze. Rozwałkuj drugą część ciasta, ułóż nacięcia na krzyż i przykryj naszą kopułę, ściśnij krawędzie, posmaruj całą powierzchnię jajkiem, uformuj różne piękne figury z resztek ciasta i połóż je na kurniku. Następnie pokryj wszystko żółtkiem, aby uzyskać złotą skórkę. Piec ciasto w temperaturze 220 stopni, aż będzie ugotowane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy