ciasto warstwowe z pieczarkami i fasolą

Daj swoim bliskim kawałek niezapomnianej rozkoszy!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 30 % 14 g
węglowodany 50 % 23 g
278 kcal
IG: 54 / 46 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

ciasto grzybowe może być dowolne – wszystko zależy od dodanych do niego składników. Na przykład ten przepis kulinarny został pierwotnie zaprojektowany nie tylko dla grzybów, ale dla kurków. Ale moim zdaniem możesz umieścić dowolne grzyby w cieście grzybowym, najważniejsze jest to, że są smaczne. Na przykład możesz eksperymentować i nie brać świeżych grzybów, ale konserwy.
wlej wodę do rondla i włóż namocz strąki fasoli. Podziel ciasto na pół, rozwałkuj jedną część, aby uzyskać prostokąt (w kształcie blachy do pieczenia), piecz w piekarniku do miękkości. Rozwijamy również drugą część, ale wykonujemy nacięcie(nie przez!) nożem jeden cm od krawędzi na całym obwodzie, a następnie narysuj przekątną(znowu nie przez!) z jednego rogu do drugiego. Posmaruj żółtkiem i piecz przez około osiem minut. Wyjmujemy i wycinamy centrum, które zostało zaznaczone wcześniej. Dostaniemy jakby boki i pokrywkę na ciasto.
drobno posiekaj grzyby i cebulę, a następnie usmaż cebulę na oleju. W rondelku z niewielką ilością wody wlej pięć łyżeczek oleju roślinnego, dodaj grzyby, posiekaną cebulę, ząbki czosnku. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem i gotuj do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i pozostawiamy go do gotowania, aż ciecz wyparuje. Z mieszanki wyjmujemy czosnek, wkładamy śmietanę i kontynuujemy duszenie, aż cała masa całkowicie zgęstnieje. Teraz gotuj pokrojone w kostkę strąki fasoli we wrzącej osolonej wodzie przez około pięć minut. Wlej wodę przez durszlak, ostudź fasolę i usmaż na oleju, wlej pieprz.
wkładamy ciągłą warstwę warstwową i warstwę boczną do blachy do pieczenia, kładziemy gotowaną fasolę na wierzchu, a na niej mieszankę grzybową. Przykryj "pokrywką" i nasze jedzenie jest gotowe. W razie potrzeby można go lekko podgrzać w piekarniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy