skład / składniki
gotowanie krok po kroku
gotowanie zaczynamy od stopienia margaryny, a następnie, jeszcze ciepłej, mieszamy ją z mąką (aż 2 szklanki), aż będzie gładka. Osobno ubijamy jajka, dodajemy do nich sól, cukier, sodę, wlewamy kefir (należy pamiętać, że soda nie gasi się kefirem). Teraz łączymy ciasto z masą jajeczno-kefirową. Dodając pozostałą mąkę, zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części, z których jedną rozwałkować i ułożyć na blasze do pieczenia. Na wierzch kładziemy nadzienie, rozprowadzając je równomiernie na całej powierzchni. Sól, pieprz. Rozwałkuj również drugą połowę ciasta i przykryj nasze ciasto. Pozostałe krawędzie są zwinięte w boki, uszczypnięte. Teraz pieczemy w piekarniku przez czterdzieści minut, ustawiając go na 200 stopni.
nadzienie: pokrój filet z kurczaka na małe kawałki. Obierz ziemniaki i pokrój w kółka, a cebulę w pierścienie. Wszystko dobrze wymieszaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal / 100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal / 100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g