ciasto owocowe

rumiane ciasto z niesamowicie pysznym nadzieniem i chrupiącą skórką. Taki przepis kulinarny znalazłem w książce, bardzo starej, wydanej w 1951 roku, zatytułowanej "wszystko z mąki". Jedzenie z tej książki jest tak obfite i wysokokaloryczne, ale nie bój się, możesz gotować, po prostu nie przejadaj się. Najbardziej podobało mi się zdjęcie, które towarzyszyło samemu przepisowi. Ciasto owocowe można przygotować z dowolnymi owocami - osobiste doświadczenie, ale samo ciasto – tylko według przepisu.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 34 % 21 g
węglowodany 58 % 36 g
350 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj margarynę nożem, dodając mąkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innym kubku ubić jajka z cukrem, osobno w kefirze ugasić sodę. Wszystko wymieszać i bardzo delikatnie zagnieść ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powinno być bardzo, bardzo delikatne. Wstaw do lodówki na około pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie pokrój jabłka i przykryj cukrem, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na dwie nierówne części. Rozwałkuj Większość i umieść na dnie wysmarowanej olejem formy. Rozłóż nadzienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj drugi kawałek ciasta i przykryj nadzienie. Lekko ściśnij krawędzie między sobą, lekko nakłuj środek widelcem, aby ciasto nie puchło. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 200C

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g

Podobne przepisy