ciasto z jabłkami i bananami

niesamowicie pyszne i delikatne ciasto z ulubionymi owocami!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 83 % 40 g
215 kcal
IG: 5 / 10 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

kiedy masz ochotę na delikatne jedzenie, niezbyt słodkie, ale wciąż pyszne, spiecz to ciasto z jabłkami i bananami. Przepisy kulinarne na szarlotki-morze, ale z bananem, a także możesz dodać tutaj maliny - niewiele. Na szczęście ciasto w przygotowaniu nie jest trudne, a wynik będzie doskonały.
aby zadowolić swoich bliskich, a nawet Gości tym jedzeniem, dobrze ubij jajka – tak, aby powstała bujna biała piana. Następnie, nie przerywając ubijania, wlej cukier do powstałej masy.
teraz zmieszajmy sodę z kefirem (lub kwaśną śmietaną, tym razem wziąłem kefir) i natychmiast dodajmy to wszystko do ubitych jajek. I bardzo dobrze wymieszaj, dodając mąkę. Nasze ciasto powinno przypominać konsystencję gęstej śmietany, jak w przypadku naleśników. Konieczne jest staranne wymieszanie wszystkiego.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

pokrój nasze jabłka i banany. Wskazane jest, aby obrać je i pokroić banany w plasterki – a jabłka w cienkie plasterki.
teraz nasmaruj naczynie do pieczenia. Połóż banany i jabłka na dnie. Warstwa po warstwie, jeden do jednego jest bardzo gęsty, a nawet możesz trochę położyć jeden na drugim.
na wszystko wlej przygotowane ciasto na wierzch i włóż do gorącego piekarnika (180-200 stopni). Pieczemy ciasto przez około dwadzieścia minut, najważniejsze jest to, że nie ma czasu na spalenie!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

ale oto ciasto z jabłkami i bananami? Pozwól mu trochę ostygnąć. Następnie połóż na szerokim naczyniu, ale do góry nogami. Jak posypać gotowe ciasto? Zwykle posypuje się obficie cukrem pudrem. I możesz ozdobić jagodami, miętą lub czymś innym pachnącym!

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy