ciasto jabłkowe na kefirze owocowym
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek przygotuj ciasto. Weź specjalną margarynę do pieczenia i rozpuść ją w łaźni wodnej. Niech trochę ostygnie. Wymieszaj cukier i jajka. Wlej do nich kefir. Możesz nawet użyć owoców. Moja mama go bierze. Następnie dodaj stopioną margarynę, trochę sody i majonez. Wszystko dobrze wymieszaj. Powinieneś mieć miękkie i lekko luźne ciasto. Podziel go na dwie części, ale tak, aby jedna była większa niż druga. Weź Większość na początek i rozwałkuj ją do kształtu blachy do pieczenia. Może się zdarzyć, że ciasto się rozerwie. Można go łatwo załatać kawałkiem pozostałej części. Połóż wstępnie obrane jabłka na cieście i pokrój na kawałki. Posyp je cukrem. Rozwałkuj drugi kawałek ciasta i przykryj nim jabłka. Piec ciasto w piekarniku na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal / 100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g