ciasto jabłkowe na kefirze owocowym

niesamowite ciasto jest idealne z niesłodzoną herbatą! Prawdopodobnie każda mama ma swój własny przepis na szarlotkę. Moja mama uważa, że jedzenie powinno być nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Chcę podzielić się z wami jej kulinarnym przepisem "ciasto z jabłkami na kefirze".
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 47 % 24 g
węglowodany 47 % 24 g
322 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

na początek przygotuj ciasto. Weź specjalną margarynę do pieczenia i rozpuść ją w łaźni wodnej. Niech trochę ostygnie. Wymieszaj cukier i jajka. Wlej do nich kefir. Możesz nawet użyć owoców. Moja mama go bierze. Następnie dodaj stopioną margarynę, trochę sody i majonez. Wszystko dobrze wymieszaj. Powinieneś mieć miękkie i lekko luźne ciasto. Podziel go na dwie części, ale tak, aby jedna była większa niż druga. Weź Większość na początek i rozwałkuj ją do kształtu blachy do pieczenia. Może się zdarzyć, że ciasto się rozerwie. Można go łatwo załatać kawałkiem pozostałej części. Połóż wstępnie obrane jabłka na cieście i pokrój na kawałki. Posyp je cukrem. Rozwałkuj drugi kawałek ciasta i przykryj nim jabłka. Piec ciasto w piekarniku na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy