ciasto twarogowe z jabłkami i cytryną

w ciągu kilku minut otrzymasz pyszne, aromatyczne ciasto. Dla wszystkich miłośników pysznego jedzenia, a zwłaszcza wypieków i deserów, oferujemy prosty przepis kulinarny na bardzo smaczne ciasto z jabłkami i twarogiem. Jest przygotowywany bardzo prosto i nie wymaga dużego wysiłku i czasu.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 57 % 20 g
198 kcal
IG: 15 / 40 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

najpierw musisz wziąć jabłka, obrać je i usunąć rdzeń. Pokrój jabłka na grube kliny, dodaj sok z cytryny, wodę i cukier. Wszystko to włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, aż jabłka będą miękkie. Następnie razem z cukrem i masłem ubić żółtko na pianę, dodać dobrze zmiażdżony twaróg. Całość posolić i dokładnie wymieszać. Następnie dodaj ubite białko. Następnie włóż ciasto do wysmarowanej masłem formy, zginając je na brzegach i czyniąc je wysokimi. Na cieście równomiernie rozprowadzamy warstwę nadzienia twarogowego, a na wierzchu jabłka. Z pozostałego ciasta Rzeźbimy wici i dekorujemy nimi wierzch ciasta. Następnie włóż do piekarnika i upiecz szarlotkę z twarogiem do miękkości. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 320   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 226   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy