ciasto twarogowe z jabłkami i cytryną
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw musisz wziąć jabłka, obrać je i usunąć rdzeń. Pokrój jabłka na grube kliny, dodaj sok z cytryny, wodę i cukier. Wszystko to włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, aż jabłka będą miękkie. Następnie razem z cukrem i masłem ubić żółtko na pianę, dodać dobrze zmiażdżony twaróg. Całość posolić i dokładnie wymieszać. Następnie dodaj ubite białko. Następnie włóż ciasto do wysmarowanej masłem formy, zginając je na brzegach i czyniąc je wysokimi. Na cieście równomiernie rozprowadzamy warstwę nadzienia twarogowego, a na wierzchu jabłka. Z pozostałego ciasta Rzeźbimy wici i dekorujemy nimi wierzch ciasta. Następnie włóż do piekarnika i upiecz szarlotkę z twarogiem do miękkości. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe - 320 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe - 226 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g