ciasto z jabłkami kruche
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
weź mąkę, przesiej ją przez sito. Wlej do niego cukier. Mieszać. Dodaj proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj mąkę. Następnie bierzemy masło i kroimy je na kawałki. Miłośnicy tłuszczu mogą skorzystać z tłuszczu. Wkładamy go również do mąki. Lekko sól, najpierw dodaj żółtko osobno, a następnie jedno całe jajko. Aby uzyskać aromat, dodaj skórkę z cytryny i wanilię. Na koniec wlej śmietanę do ciasta. Możesz wziąć mleko. Ciasto powinno być gęste i gładkie. Dlatego delikatnie dodaj śmietanę. Nie należy przelać, bo ciasto nie zadziała. Pokrój go na dwie części i włóż do lodówki na pół godziny. W tym czasie myjemy, obieramy i trzy jabłka. Wymieszaj je z cynamonem i cukrem. Wyciągamy ciasto. Rozwałkuj dwie warstwy. Na jednym kładziemy nadzienie, na drugim przykrywamy. Posmaruj ciasto mlekiem. Piec w piekarniku. Niech ostygnie trochę i posyp go cukrem waniliowym. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g