kruche ciasto ze śliwkami
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
mój, pokrój śliwki na połówki i wyjmij nasiona. Następnie wymieszaj wszystko sypkie, czyli mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. W osobnej misce ubij jajka i zmiękczone masło. A następnie dodaj mąkę z dodatkami do tej mieszanki. Dobrze zagnieść ciasto.
przygotuj formę do ciasta (posmaruj masłem, aby łatwo dostać), włóż ciasto do formy, połóż śliwki na wierzchu. Kiedy kładziemy śliwki, lekko je dociskamy, aby zanurzyły się w cieście. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Po 30-35 minutach wyjmujemy go i posypujemy cukrem (w razie potrzeby, jeśli śliwki, takie jak moje, są kwaśne), pieczemy przez kolejne 5 minut. Wyjmujemy, trochę schładzamy i jemy jedzenie z przyjemnością :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g