skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw robimy ciasto drożdżowe. Bierzemy masło i zmiękczamy. Radzę nigdy nie topić go w łaźni wodnej. Lepiej zostawić go w pokoju, rozgrzeje się, a następnie trzeba go rozgnieść widelcem. Dodaj do niego brązowy cukier, trochę soli. Wlej ciepłe mleko, rozbij jajka. Wszystko mieszamy. Na koniec włóż mąkę i suche drożdże. Ciasto pozostawiamy pod ręcznikiem w ciepłym miejscu. W tym czasie robimy nadzienie . Może być absolutnie dowolny, zarówno słodki, jak i nie słodki. Uwielbiam placki z jabłek, dlatego też użyłam jabłek. Umyłem je, wyczyściłem, drobno posiekałem. Położyłem na patelni, posypałem je cukrem i skórką pomarańczową. Podpaliła na 20 minut. Jabłka muszą być stale zakłócane. Nadzienie należy schłodzić przed użyciem. Wyjmij ciasto. Pokrój na kawałki i zrób z nich placki z naszym nadzieniem. Posmaruj naczynie do pieczenia olejem. Umieść okrągły placek na środku, specjalnie uformuj taki. Wokół niego są inni. Powinieneś dostać rumianek. Posmaruj wszystko jajkiem na wierzchu. Piec w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 230 stopni. Gotowe placki posyp cukrem pudrem, a środkowy placek-środek – skórką z cytryny. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g