paszteciki z ciasta drożdżowego rumianek

bardzo smaczne i piękne ciasta zachwycą Twoje dzieci! Do tego ciasta drożdżowego można dodać dowolne nadzienia. Możesz być słodki, możesz niesłodzony. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, że ciasta powinny być nie tylko smaczne, ale także odpowiednio przedstawione. Jeśli chcesz, aby Twoje ciasta odniosły sukces na świątecznym stole, sugerujemy przygotowanie ich według następującego przepisu kulinarnego.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 73 % 37 g
248 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

najpierw robimy ciasto drożdżowe. Bierzemy masło i zmiękczamy. Radzę nigdy nie topić go w łaźni wodnej. Lepiej zostawić go w pokoju, rozgrzeje się, a następnie trzeba go rozgnieść widelcem. Dodaj do niego brązowy cukier, trochę soli. Wlej ciepłe mleko, rozbij jajka. Wszystko mieszamy. Na koniec włóż mąkę i suche drożdże. Ciasto pozostawiamy pod ręcznikiem w ciepłym miejscu. W tym czasie robimy nadzienie . Może być absolutnie dowolny, zarówno słodki, jak i nie słodki. Uwielbiam placki z jabłek, dlatego też użyłam jabłek. Umyłem je, wyczyściłem, drobno posiekałem. Położyłem na patelni, posypałem je cukrem i skórką pomarańczową. Podpaliła na 20 minut. Jabłka muszą być stale zakłócane. Nadzienie należy schłodzić przed użyciem. Wyjmij ciasto. Pokrój na kawałki i zrób z nich placki z naszym nadzieniem. Posmaruj naczynie do pieczenia olejem. Umieść okrągły placek na środku, specjalnie uformuj taki. Wokół niego są inni. Powinieneś dostać rumianek. Posmaruj wszystko jajkiem na wierzchu. Piec w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 230 stopni. Gotowe placki posyp cukrem pudrem, a środkowy placek-środek – skórką z cytryny. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy