ciasta drożdżowe

w domu! Bardzo prosty przepis na pyszne ciasta! Dzieci docenią!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 49 % 25 g
276 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
ciasta drożdżowe różnią się nie tylko zawartością kalorii. Są niezwykle dobre, ponieważ na nasze życzenie mogą stać się słodkie, świeże i ostre. Wszystko zależy od nadzienia zawartego w danym przepisie kulinarnym. Na przykład ten – z kuchni białoruskiej-zawiera czosnek niedźwiedzi (który można zastąpić dowolnym innym, odpowiednim składnikiem). Oznacza to, że masz uniwersalny przepis, który opisuje Jedzenie na każdą okazję. Nie spieszyłbym się jednak z zastąpieniem dzikiego czosnku, ponieważ nie ma z nim zbyt wielu przepisów (zwłaszcza ciast). Podczas gdy jest zbierany w całej Rosji przez dość długi okres czasu.
włóż suche drożdże, sól do przesianej mąki, wlej ciepłą wodę (około trzech szklanek) i zagniataj ciasto. Pozostaw na godzinę w cieple, owijając grubym ręcznikiem. W międzyczasie ubijamy jajka, lekko je solimy, wkładamy połowę dawki wzmacniacza smaku i wlewamy drobno posiekany dziki czosnek (również połowę). Ugniatamy ciasto i zwijamy je w warstwę, która jest dość cienka. Nasmaruj go olejem roślinnym, posyp pozostałym E - 621 i rozłóż warstwę posiekanego dzikiego czosnku. Teraz (uwaga!) ostrożnie złóż ciasto na pół i zwiń je w teraz okrągłe ciasto. Na patelni podgrzewamy olej roślinny, wlewamy jajka z dzikim czosnkiem i kładziemy ciasto na wierzchu. Smaż go z obu stron, aż będzie całkowicie ugotowany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Czeremcha - 35   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Glutaminian sodu - 110   kcal/100g

Podobne przepisy