ciasta budyniowe

ulubiona uczta milionów ludzi jest teraz na twoim biurku!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 41 % 17 g
węglowodany 46 % 19 g
246 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min
bardzo szybki przepis na wspaniałe ciasta, które z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto je spróbuje. Są delikatne, smaczne, mogą stać się ozdobą każdego święta. Ale łatwość przygotowania z łatwością zamieni je w częstą ucztę w Twoim domu, to codzienny posiłek. Ciasta budyniowe są bogate w swoje nadzienie, więc to ona powinna zwrócić szczególną uwagę. Historia tego przysmaku rozpoczęła się we Francji pod koniec XIX wieku, dlatego jest uważana za danie kuchni francuskiej.
na początek budujemy łaźnię wodną, w której w wewnętrznym rondlu roztapiamy masło z cukrem i solą, wlewamy jedną szklankę wrzącej wody i ciągle mieszając wlewamy mąkę. Konieczne jest intensywne mieszanie, a następnie otrzymamy idealne ciasto parzone, bez grudek, błyszczące. Teraz wyjmij z pieca, pozwól mu ostygnąć. Wbijamy jajka pojedynczo w masę, trzymając mikser w dłoni – okaże się to szybsze i bardziej niezawodne. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i nałóż na nią ciasto łyżką stołową. Zostawiamy pewną odległość między ciastami, ponieważ rozmazują się na arkuszu. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Dostaniemy takie "kulki", puste w środku, które należy wypełnić kremem.
krem: ubij jajko z cukrem mikserem, dodaj mąkę, wlej mleko, zagotuj w łaźni wodnej, aż zgęstnieje. Następnie ostudź, włóż wanilię i ubij mikserem z masłem, aż będzie gładka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy