ciasta budyniowe
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
bardzo szybki przepis na wspaniałe ciasta, które z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto je spróbuje. Są delikatne, smaczne, mogą stać się ozdobą każdego święta. Ale łatwość przygotowania z łatwością zamieni je w częstą ucztę w Twoim domu, to codzienny posiłek. Ciasta budyniowe są bogate w swoje nadzienie, więc to ona powinna zwrócić szczególną uwagę. Historia tego przysmaku rozpoczęła się we Francji pod koniec XIX wieku, dlatego jest uważana za danie kuchni francuskiej.
na początek budujemy łaźnię wodną, w której w wewnętrznym rondlu roztapiamy masło z cukrem i solą, wlewamy jedną szklankę wrzącej wody i ciągle mieszając wlewamy mąkę. Konieczne jest intensywne mieszanie, a następnie otrzymamy idealne ciasto parzone, bez grudek, błyszczące. Teraz wyjmij z pieca, pozwól mu ostygnąć. Wbijamy jajka pojedynczo w masę, trzymając mikser w dłoni – okaże się to szybsze i bardziej niezawodne. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i nałóż na nią ciasto łyżką stołową. Zostawiamy pewną odległość między ciastami, ponieważ rozmazują się na arkuszu. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Dostaniemy takie "kulki", puste w środku, które należy wypełnić kremem.
krem: ubij jajko z cukrem mikserem, dodaj mąkę, wlej mleko, zagotuj w łaźni wodnej, aż zgęstnieje. Następnie ostudź, włóż wanilię i ubij mikserem z masłem, aż będzie gładka.
na początek budujemy łaźnię wodną, w której w wewnętrznym rondlu roztapiamy masło z cukrem i solą, wlewamy jedną szklankę wrzącej wody i ciągle mieszając wlewamy mąkę. Konieczne jest intensywne mieszanie, a następnie otrzymamy idealne ciasto parzone, bez grudek, błyszczące. Teraz wyjmij z pieca, pozwól mu ostygnąć. Wbijamy jajka pojedynczo w masę, trzymając mikser w dłoni – okaże się to szybsze i bardziej niezawodne. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i nałóż na nią ciasto łyżką stołową. Zostawiamy pewną odległość między ciastami, ponieważ rozmazują się na arkuszu. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Dostaniemy takie "kulki", puste w środku, które należy wypełnić kremem.
krem: ubij jajko z cukrem mikserem, dodaj mąkę, wlej mleko, zagotuj w łaźni wodnej, aż zgęstnieje. Następnie ostudź, włóż wanilię i ubij mikserem z masłem, aż będzie gładka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g