Słodkie tarty z czekoladą i orzechami truskawkowymi

niezwykle pyszne ciasto z niestandardowym nadzieniem. Spodoba ci się!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 44 % 16 g
węglowodany 44 % 16 g
246 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ugotuj wszystkie składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozetrzyj masło i cukier

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj śmietanę i jajko

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I ostatni składnik abyśmy mieli ciasto-mąkę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    A oto powstała bułka z ciasta, włóż do lodówki na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oto nasze truskawki, myjemy i gotujemy, podczas gdy ciasto czeka na skrzydłach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Formy kosza nie mam, więc robiłam po prostu w dzielonej

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozpuszczono czekoladę w kąpieli wodnej

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj czekoladą ciasto już upieczone do miękkości

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz robimy krem-mieszamy wszystkie składniki

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    A to już gotowe ubite białka w ciasną pianę

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pięknie rozłożyliśmy truskawki!Układałam i całowałam i połówki (które były za duże)

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj krem z białkami,delikatnie

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I wlej truskawki na wierzch

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Mieszanka cynamonu i cukru pudru do posypania

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Oto gotowe ciasto!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Oto jestem z gotowym ciastem!

bardzo smaczny deser, który na pewno ci się spodoba. Przygotowuje się jednak nie tak szybko, jak byśmy chcieli, ale wynik uzasadnia wszystkie koszty. Znalazłem ten przepis kulinarny przez przypadek, kiedy szukałem, jak upiec niezwykłe słodkie ciasta, a najlepiej z truskawkami. Jedzenie jest idealne na świąteczny stół, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i smaczne.
odetnij 125 gramów z masła i zmiel z 2 łyżkami. cukier, następnie wbij jedno jajko, ubij, wlej łyżkę śmietany, doprowadź do gładkości. Teraz wlej szklankę mąki i zagniataj ciasto. Owijamy go folią celofanową i wkładamy do lodówki na godzinę. Wyjmujemy, zwijamy o grubości trzech milimetrów. Rozprowadzamy w okrągłym kształcie (najlepiej jakimś kręconym) w postaci kosza, w kilku miejscach przekłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki na kwadrans. Następnie pieczemy w piekarniku w dwustu stopniach, aż będzie całkowicie ugotowany. Stawiamy nasz kosz do ostygnięcia.
w łaźni wodnej rozpuść czekoladę (możesz wziąć mleczną lub ciemną) i posmaruj nią kosz. Ponownie w łaźni wodnej zagnieść nadzienie budyniowe z żółtek (3 szt.), cukru (40 g), śmietany (300 ml) i mąki (4 łyżeczki). Nadzienie powinno zgęstnieć. Po usunięciu go i ustawieniu do ostygnięcia. Na koniec Wprowadzamy białka ubite w mocną pianę. Umyte i suszone truskawki kroimy na pół i rozprowadzamy na czekoladzie. Na wierzch wlej nadzienie budyniowe. Teraz wymieszaj cukier puder z cynamonem, posyp ciasto na wierzchu i włóż do piekarnika na pięć minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy