skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ugotuj wszystkie składniki
Krok 2:
Rozetrzyj masło i cukier
Krok 3:
Następnie dodaj śmietanę i jajko
Krok 4:
I ostatni składnik abyśmy mieli ciasto-mąkę
Krok 5:
A oto powstała bułka z ciasta, włóż do lodówki na 1 godzinę.
Krok 6:
Oto nasze truskawki, myjemy i gotujemy, podczas gdy ciasto czeka na skrzydłach.
Krok 7:
Formy kosza nie mam, więc robiłam po prostu w dzielonej
Krok 8:
Rozpuszczono czekoladę w kąpieli wodnej
Krok 9:
Posmaruj czekoladą ciasto już upieczone do miękkości
Krok 10:
Teraz robimy krem-mieszamy wszystkie składniki
Krok 11:
A to już gotowe ubite białka w ciasną pianę
Krok 12:
Pięknie rozłożyliśmy truskawki!Układałam i całowałam i połówki (które były za duże)
Krok 13:
Wymieszaj krem z białkami,delikatnie
Krok 14:
I wlej truskawki na wierzch
Krok 15:
Mieszanka cynamonu i cukru pudru do posypania
Krok 16:
Oto gotowe ciasto!
Krok 17:
Oto jestem z gotowym ciastem!
bardzo smaczny deser, który na pewno ci się spodoba. Przygotowuje się jednak nie tak szybko, jak byśmy chcieli, ale wynik uzasadnia wszystkie koszty. Znalazłem ten przepis kulinarny przez przypadek, kiedy szukałem, jak upiec niezwykłe słodkie ciasta, a najlepiej z truskawkami. Jedzenie jest idealne na świąteczny stół, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i smaczne.
odetnij 125 gramów z masła i zmiel z 2 łyżkami. cukier, następnie wbij jedno jajko, ubij, wlej łyżkę śmietany, doprowadź do gładkości. Teraz wlej szklankę mąki i zagniataj ciasto. Owijamy go folią celofanową i wkładamy do lodówki na godzinę. Wyjmujemy, zwijamy o grubości trzech milimetrów. Rozprowadzamy w okrągłym kształcie (najlepiej jakimś kręconym) w postaci kosza, w kilku miejscach przekłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki na kwadrans. Następnie pieczemy w piekarniku w dwustu stopniach, aż będzie całkowicie ugotowany. Stawiamy nasz kosz do ostygnięcia.
w łaźni wodnej rozpuść czekoladę (możesz wziąć mleczną lub ciemną) i posmaruj nią kosz. Ponownie w łaźni wodnej zagnieść nadzienie budyniowe z żółtek (3 szt.), cukru (40 g), śmietany (300 ml) i mąki (4 łyżeczki). Nadzienie powinno zgęstnieć. Po usunięciu go i ustawieniu do ostygnięcia. Na koniec Wprowadzamy białka ubite w mocną pianę. Umyte i suszone truskawki kroimy na pół i rozprowadzamy na czekoladzie. Na wierzch wlej nadzienie budyniowe. Teraz wymieszaj cukier puder z cynamonem, posyp ciasto na wierzchu i włóż do piekarnika na pięć minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g