ciasto warstwowe z jabłkami i cynamonem
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw musisz zagnieść ciasto z mąki, cukru i cynamonu. Dodaj wodę do tego według własnego uznania, ale możesz później rozwałkować ciasto. Wytnij 1/3 części z powstałego ciasta i usuń na razie, a resztę rozwałkuj na 1 cm.Grubość, połóż na blasze do pieczenia i piecz do miękkości. Jabłka umyć, obrać ze skórki i nasion, pokroić w plasterki i ułożyć na gotowym cieście, posypać cukrem i cynamonem. Resztę ciasta delikatnie rozwałkuj i przykryj nim ciasto. Posmaruj całą powierzchnię jajkiem i piecz w piekarniku przez około 25-35 minut. A potem pozostaje tylko wyjąć ciasto, ostudzić, pokroić na kawałki i cieszyć się jego smakiem i aromatem przy filiżance gorącej herbaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g