ciasto warstwowe z jabłkami i cynamonem

wszystko jest proste-pyszne jak to ciasto! Soczysty, słodki i kruchy! Wszystkim miłośnikom pysznego gotowania polecam przepis kulinarny z rosyjskiej kuchni ludowej na przygotowanie ciasta francuskiego z jabłkami. Natychmiast ostrzegam, że nie jest to ciasto francuskie, ale kruche, po prostu ciasto okazuje się warstwami. Ale jedzenie jest bardzo smaczne i nie jest trudne do przygotowania.
ZinaidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 90 % 44 g
206 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

najpierw musisz zagnieść ciasto z mąki, cukru i cynamonu. Dodaj wodę do tego według własnego uznania, ale możesz później rozwałkować ciasto. Wytnij 1/3 części z powstałego ciasta i usuń na razie, a resztę rozwałkuj na 1 cm.Grubość, połóż na blasze do pieczenia i piecz do miękkości. Jabłka umyć, obrać ze skórki i nasion, pokroić w plasterki i ułożyć na gotowym cieście, posypać cukrem i cynamonem. Resztę ciasta delikatnie rozwałkuj i przykryj nim ciasto. Posmaruj całą powierzchnię jajkiem i piecz w piekarniku przez około 25-35 minut. A potem pozostaje tylko wyjąć ciasto, ostudzić, pokroić na kawałki i cieszyć się jego smakiem i aromatem przy filiżance gorącej herbaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy