skład / składniki
gotowanie krok po kroku
chrupiące ciasto francuskie, które po prostu rozpływa się w ustach i delikatne mięso kurczaka! To ciasto bardzo podoba się mojej rodzinie. A jego przepis nie wymaga specjalnych kulinarnych przysmaków i składników. Wszystko jest niezwykle proste, ale bardzo smaczne! Kup ciasto francuskie w sklepie, rozmroź je. Jeśli chcesz, możesz zrobić własne ciasto. Do nadzienia weź udka z kurczaka lub pierś, oddziel mięso od kości, pokrój w kostkę, sól, pieprz i pozostaw do namoczenia na 20 minut. Świeże pieczarki wstępnie ugotować w osolonej wodzie lub usmażyć na patelni. Pokrój cebulę w pierścienie. Ciasto należy podzielić na dwie części, jedna będzie główną, a druga pokrywką. Rozwałkuj jedną część ciasta i połóż na nim pokrojone mięso z kurczaka, krążki cebuli i gotowe grzyby, a na wierzchu dodaj masło w małych kawałkach na całej powierzchni ciasta. Przykryj drugą rozwałkowaną warstwą ciasta na wierzchu i dobrze przymocuj krawędzie. Wykonaj kilka małych nacięć na wierzchu, aby ciasto nie puchło podczas gotowania. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut na średnim ogniu. Aby kurczak nie był zbyt suchy, włóż naczynie z wodą do piekarnika. Ciasto będzie bardzo smaczne, ponieważ użyliśmy surowego kurczaka, a nie gotowanego. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g