babeczka twarogowa z cukrem waniliowym i skórką pomarańczową

Delikatna, twarogowa babeczka jest dobra na śniadanie lub herbatę! Chcę podzielić się przepisem na delikatne ciasto twarogowe! Niedawno upiekłam takie ciastko z twarogiem-domownicy byli zachwyceni, teraz proszą o coś innego do upieczenia.
LusinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 14 % 9 g
węglowodany 75 % 48 g
291 kcal
IG: 2 / 2 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc dzielę się przepisem: świeży twarożek( będzie lepiej, jeśli będzie luźny, a nie "ubity" w paczce) ubij mikserem lub przepuść przez maszynę do mięsa, aby uzyskać jednorodną masę twarogową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj do niego cukier, zmiękczone masło i skórkę z cytryny lub pomarańczy dla smaku. Jeszcze raz dobrze ubij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W procesie ubijania stopniowo dodajemy pozostałe składniki, a mianowicie:

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jaja kurze po jednym kawałku

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cukier waniliowy,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Świeże mleko i mąka pszenna zmieszane z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Postaraj się uzyskać gładkie ciasto na ciasto twarogowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz wyjmij formę na naszą cudowną babeczkę, posmaruj ją masłem i włóż do niej ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozgrzej piekarnik do około 200 stopni i piecz ciasto twarogowe przez około godzinę. Nie zapomnij umieścić blachy do pieczenia lub szerokiego naczynia z wodą, aby babeczka nie wyschła. W razie potrzeby możesz dodać pokrojone jabłko lub rodzynki do twarogu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal / 100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy