skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Wymieszaj mąkę,masło,hol.woda i jajko.
Krok 3:
Formujemy kulę z ciasta.
Krok 4:
Rozwałkuj ciasto.
Krok 5:
Cienko pokrój jabłka.
Krok 6:
Rozłóż je na cieście, ściśnij krawędzie.
Krok 7:
Posyp ciasto cukrem i polej roztopionym masłem.Piec około 35 minut.
Krok 8:
Wymieszaj dżem i syrop.
Krok 9:
Smarujemy ciasto dżemem i ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Krok 10:
spróbuj francuskiej szarlotki, mam nadzieję, że ci się spodoba.
od samego początku musimy zrobić kruche ciasto. Nie ma porad jako takich. Najważniejsze jest to, że przestrzegane są proporcje. Co mi się podoba, że można go zrobić w dowolnym momencie i po prostu włożyć do lodówki. Może tam być przechowywane nawet przez dwa dni, dopóki nie będziesz miał czasu na przygotowanie ciasta. Ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko i nadajemy idealny okrągły kształt. Robię to za pomocą małego noża. Obierz jabłka i pokrój na pół., a następnie na cienkie plasterki.Teraz pięknie wypełniasz środek, a to wszystko zależy od twojej wyobraźni. Ale cofnij się o dwa i pół centymetra od krawędzi. Posyp cukrem i skrop roztopionym masłem. Piec około czterdziestu minut, aż wierzch będzie złoty. Wymieszaj dżem z syropem wiśniowym i za pomocą pędzla posmaruj jabłka. Gotuj przez kolejne 5 do 10 minut, aż górna warstwa zgęstnieje. Podawaj ciasto na ciepło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g