francuskie ciasto z jabłkami z dżemem morelowym

delikatne, delikatne ciasto jabłkowe jest dobre z gałką lodów.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 27 % 10 g
węglowodany 65 % 24 g
202 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę,masło,hol.woda i jajko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Formujemy kulę z ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cienko pokrój jabłka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż je na cieście, ściśnij krawędzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp ciasto cukrem i polej roztopionym masłem.Piec około 35 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj dżem i syrop.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smarujemy ciasto dżemem i ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

spróbuj francuskiej szarlotki, mam nadzieję, że ci się spodoba.
od samego początku musimy zrobić kruche ciasto. Nie ma porad jako takich. Najważniejsze jest to, że przestrzegane są proporcje. Co mi się podoba, że można go zrobić w dowolnym momencie i po prostu włożyć do lodówki. Może tam być przechowywane nawet przez dwa dni, dopóki nie będziesz miał czasu na przygotowanie ciasta. Ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko i nadajemy idealny okrągły kształt. Robię to za pomocą małego noża. Obierz jabłka i pokrój na pół., a następnie na cienkie plasterki.Teraz pięknie wypełniasz środek, a to wszystko zależy od twojej wyobraźni. Ale cofnij się o dwa i pół centymetra od krawędzi. Posyp cukrem i skrop roztopionym masłem. Piec około czterdziestu minut, aż wierzch będzie złoty. Wymieszaj dżem z syropem wiśniowym i za pomocą pędzla posmaruj jabłka. Gotuj przez kolejne 5 do 10 minut, aż górna warstwa zgęstnieje. Podawaj ciasto na ciepło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy