babeczka czekoladowa z orzeszkami ziemnymi
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
weź mały rondel i rozpuść w nim margarynę. Następnie wlej tutaj kakao, cukier i wlej mleko. Trzymamy w ogniu, mieszając, aż mieszanina zacznie się gotować. Natychmiast wlej około ośmiu łyżek stołowych do osobnego kubka, a resztę wlej do miski. Gdy masa ostygnie, dodaj sodę, jajka ubite mikserem (lub po prostu trzepaczką), mąkę, posiekane prażone orzeszki ziemne. Dobrze wymieszaj, włóż do wstępnie posmarowanej masłem formy i piecz przez około 20 minut.
lepiej nie wyjmować gotowej babeczki z formy (zrobiłem to), pozostawić do ostygnięcia i zalać odłożoną polewą czekoladową. Następnie babeczkę można przechowywać w lodówce – do następnego ranka. A rano wyjmij z formy i podaj do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal / 100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal / 100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g