skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zaczynamy od zmieszania kaszy manny, mąki, proszku do pieczenia i cukru. Podziel masę na dwie równe części. Następnie jabłka obrane ze skórki i z nasion pocieramy na grubej tarce, wyciskamy na nich sok z cytryny. Bierzemy okrągły lub prostokątny kształt z prostymi wysokimi ścianami, ostrożnie wlewamy do niego pierwszą część suchej mieszanki. Na wierzchu kładziemy całe nadzienie jabłkowe, a następnie ponownie suchą masę mąki-drugą. W końcu otrzymamy trójwarstwowe ciasto.
teraz zagotuj mleko i równomiernie napełnij nim całe ciasto (możesz wziąć trochę więcej mleka, wtedy ciasto okaże się soczyste, a nie suche). Przekłuwamy go w kilku miejscach widelcem, aby mleko mogło spaść na dno formy. I wysyłamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę (może trochę mniej).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g