skład / składniki
metoda gotowania
na patelnię włożyć cukier, masło, miód i podgrzać na kuchence. Dodaj wszystkie przyprawy i trochę mąki (przesiej wcześniej) ubij ciasto mikserem, aż będzie gładkie. Musi być jeszcze gorąco.
teraz lekko ostudź ciasto i wbij do niego jedno żółtko. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dobrze ugniataj, aż będzie gładka.
zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 2 dni. Następnie wyjmij, rozwałkuj na stole, Wytnij figurki i natychmiast upiecz w rozgrzanym piekarniku 200C przez około 15 minut (daj lub weź).
po upieczeniu ciasteczka Piparkukas powinny leżeć przez 2 tygodnie w zamkniętym pudełku z ciasteczkami.
również te ciasteczka można ozdobić lukrem. Do glazury weź białko, 1,5 łyżki. cukier puder, 2 krople soku z cytryny. Wszystko to jest po prostu ubijane razem i nakładane na ciasteczka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g