skład / składniki
metoda gotowania
w przypadku naszego szwedzkiego przepisu kulinarnego najlepiej jest wziąć ryby, które nie są mrożone. Pamiętaj, że w świeżych, nie mrożonych rybach skrzela powinny być czerwone (jeśli ryba jest mrożona, mogą być szaro-czerwone), oczy nie powinny być mętne, łuski ściśle przylegają. Łosoś wypatroszony, wycięty skrzela, oczyszczony z łusek i spłukany zimną wodą, pokrojony na kawałki. Osusz rybę ręcznikiem i posmaruj ją ze wszystkich stron i od wewnątrz mieszanką suchego kopru z sokiem z cytryny, soli i mielonego pieprzu. Pozostaw do marynowania przez 40-60 minut. Zawiń rybę w folię lub włóż do rękawa do gotowania i połóż na blasze do pieczenia. Wkładamy do dobrze nagrzanego (do 180 stopni piekarnika) na 40 minut. Jeśli lubisz rybę ze skórką, rozłóż folię na 10 minut przed końcem gotowania, jeśli gotujesz w rękawie do gotowania, pokrój ją(uważaj – nie poparz się parą). Gotowego łososia po szwedzku układamy na talerzu, dekorujemy plasterkami cytryny i gałązkami zieleni. Do dekoracji podajemy gotowane ziemniaki, warzywa lub ryż. Do potraw z ryb najlepiej nadaje się białe wino.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g