skład / składniki
metoda gotowania
kalmary parzę wrzątkiem i dokładnie czyszczę z folii i wyjmuję grzbiet. Filet gotuję przez pięć minut we wrzącej słonawej wodzie. Gdy kalmary ostygną, pokrój je w cienkie paski, drobno posiekaj cebulę i lekko spryskaj mieszanką octu i wody. Mieszam cebulę, kalmary z kapustą morską, oliwą z oliwek i pieprzem. Nadziewam tartaletki, dekoruję je drobno posiekaną natką pietruszki na wierzchu i podaję do stołu. Czasami naprawdę chcę tylko dań morskich, zwykle dzieje się to wczesną wiosną, kiedy do lata z ciepłym morzem i słoneczną plażą jest jeszcze daleko. W takich przypadkach czytam broszury biur podróży, w których oprócz reklam podróży czasami umieszczają ciekawe przepisy. W ten sposób w zeszłym roku zapoznałem się z przepisem na kapustę morską z kalmarami w tartaletkach "Nadmorska kanapka" i zacząłem ją dość często gotować. Każdy, kto lubi smak kałamarnicy, otrzyma niezrównaną przyjemność z tych kanapek pod lekkim białym winem stołowym lub po prostu na obiad. Jedzenie jest zarówno świąteczne, jak i codzienne w tym samym czasie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Kapusta morska - 5 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g