kapusta morska z kalmarami w tartaletkach

dedykowane miłośnikom owoców morza! Jedz dla Zabawy!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 11 % 2 g
115 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

kalmary parzę wrzątkiem i dokładnie czyszczę z folii i wyjmuję grzbiet. Filet gotuję przez pięć minut we wrzącej słonawej wodzie. Gdy kalmary ostygną, pokrój je w cienkie paski, drobno posiekaj cebulę i lekko spryskaj mieszanką octu i wody. Mieszam cebulę, kalmary z kapustą morską, oliwą z oliwek i pieprzem. Nadziewam tartaletki, dekoruję je drobno posiekaną natką pietruszki na wierzchu i podaję do stołu. Czasami naprawdę chcę tylko dań morskich, zwykle dzieje się to wczesną wiosną, kiedy do lata z ciepłym morzem i słoneczną plażą jest jeszcze daleko. W takich przypadkach czytam broszury biur podróży, w których oprócz reklam podróży czasami umieszczają ciekawe przepisy. W ten sposób w zeszłym roku zapoznałem się z przepisem na kapustę morską z kalmarami w tartaletkach "Nadmorska kanapka" i zacząłem ją dość często gotować. Każdy, kto lubi smak kałamarnicy, otrzyma niezrównaną przyjemność z tych kanapek pod lekkim białym winem stołowym lub po prostu na obiad. Jedzenie jest zarówno świąteczne, jak i codzienne w tym samym czasie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Kapusta morska - 5   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy