ciepła sałatka z wątróbką i grzybami

pyszne połączenie wątroby i grzybów. Sałatka jest zdrowa i sycąca!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 13 g
tłuszcze 41 % 14 g
węglowodany 21 % 7 g
206 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

czarny mielony pieprz, sól oraz natka pietruszki i koperek - do smaku. Do przygotowania ciepłej sałatki z wątrobą i grzybami używam dużego ceramicznego garnka do piekarnika. Moczyć grzyby w wodzie przez kilka godzin, obrać obraną cebulę w pierścienie i zetrzeć umytą marchewkę na grubej tarce. Jajka gotuję i kroję na zimno w małe kostki. Następnie wkładam składniki warstwami do garnka, smarując każdą warstwę majonezem z pieprzem i solą. Po pierwsze: pokrojona w paski umyta i oczyszczona wątroba. Po drugie: grzyby pokrojone w te same paski. Po trzecie: jajka. Czwarty: łuk. Wszystko to gotuje się w piekarniku przez nieco ponad godzinę w średniej temperaturze. Podaję na ciepło, do każdego talerza posypuję trochę pietruszki i koperku. Ten ciekawy przepis kulinarny zobaczyłem Podczas warsztatów kulinarnych, które odbyły się na regionalnym jarmarku sprzedażowym. Zdarzyło mi się nie tylko spróbować tego arcydzieła, ale także zobaczyć na własne oczy, jak przygotowuje się to niesamowite jedzenie. Wszyscy, których traktuję ciepłą sałatką wątrobową z grzybami, zachwycają się i proszą o podzielenie się przepisem kulinarnym, który z przyjemnością robię.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy