skład / składniki
gotowanie krok po kroku
czarny mielony pieprz, sól oraz natka pietruszki i koperek - do smaku. Do przygotowania ciepłej sałatki z wątrobą i grzybami używam dużego ceramicznego garnka do piekarnika. Moczyć grzyby w wodzie przez kilka godzin, obrać obraną cebulę w pierścienie i zetrzeć umytą marchewkę na grubej tarce. Jajka gotuję i kroję na zimno w małe kostki. Następnie wkładam składniki warstwami do garnka, smarując każdą warstwę majonezem z pieprzem i solą. Po pierwsze: pokrojona w paski umyta i oczyszczona wątroba. Po drugie: grzyby pokrojone w te same paski. Po trzecie: jajka. Czwarty: łuk. Wszystko to gotuje się w piekarniku przez nieco ponad godzinę w średniej temperaturze. Podaję na ciepło, do każdego talerza posypuję trochę pietruszki i koperku. Ten ciekawy przepis kulinarny zobaczyłem Podczas warsztatów kulinarnych, które odbyły się na regionalnym jarmarku sprzedażowym. Zdarzyło mi się nie tylko spróbować tego arcydzieła, ale także zobaczyć na własne oczy, jak przygotowuje się to niesamowite jedzenie. Wszyscy, których traktuję ciepłą sałatką wątrobową z grzybami, zachwycają się i proszą o podzielenie się przepisem kulinarnym, który z przyjemnością robię.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g