szczupak faszerowany jajkiem i ryżem

jak magicznie to wygląda! A jakie to pyszne! Nie przegap chwili!
ŚnieżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 27 % 7 g
135 kcal
IG: 29 / 29 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min
niedawno mój mąż i ja mieliśmy rocznicę ślubu. Naprawdę chciałem zaskoczyć wszystkich jakimś wyśmienitym daniem. Mój wybór padł na danie kulinarne godne królewskiego stołu. To danie było nadziewane szczupakiem.
kupiłam żywego szczupaka, bo im świeższa ryba, tym lepiej. Ale możesz użyć zamrożonego, po całkowitym rozmrożeniu.
rybę pokroiłem w następujący sposób.
przede wszystkim oczyściłem ją z łusek. Konieczne jest czyszczenie tak dokładnie, jak to możliwe, ale starając się nie uszkodzić skóry. Zostawiamy brzuch w całości, nie odcinamy płetw.
po oczyszczeniu odciąłem głowę i usunąłem skrzela.
z tuszy należy usunąć skórę, pozostawiając ją w całości. Aby to zrobić, ostrożnie oddziel skórę nożem od miazgi, stopniowo owijając ją w kierunku ogona.
kiedy dotarłem do ogona, odciąłem go, zostawiając go ze skórą.
oczyszczona tusza została uwolniona od wnętrzności i umyta.
oddzielił filet od grzbietu i dużych kości.
Bochenek namoczony wcześniej w mleku połączony z filetem rybnym i cebulą, przepuszczony 3 razy przez maszynę do mięsa.
do powstałej masy dodano zioła, jajko, ryż i przyprawy.
to mięso mielone wypełniło skórę. Nie należy go szczelnie napełniać, w przeciwnym razie skóra może pęknąć podczas gotowania.
połóż podwójną warstwę folii na blasze do pieczenia. Położyła na niej szczupaka, położyła głowę, posmarowała majonezem.
owinięto folię, pozostawiając otwór na ucieczkę pary.
piec półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 180°.
Bez rozpakowywania folii pozwól rybom ostygnąć.
to jedzenie jest podawane na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal / 100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal / 100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal / 100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal / 100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy