szczupak faszerowany jajkiem i ryżem
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
niedawno mój mąż i ja mieliśmy rocznicę ślubu. Naprawdę chciałem zaskoczyć wszystkich jakimś wyśmienitym daniem. Mój wybór padł na danie kulinarne godne królewskiego stołu. To danie było nadziewane szczupakiem.
kupiłam żywego szczupaka, bo im świeższa ryba, tym lepiej. Ale możesz użyć zamrożonego, po całkowitym rozmrożeniu.
rybę pokroiłem w następujący sposób.
przede wszystkim oczyściłem ją z łusek. Konieczne jest czyszczenie tak dokładnie, jak to możliwe, ale starając się nie uszkodzić skóry. Zostawiamy brzuch w całości, nie odcinamy płetw.
po oczyszczeniu odciąłem głowę i usunąłem skrzela.
z tuszy należy usunąć skórę, pozostawiając ją w całości. Aby to zrobić, ostrożnie oddziel skórę nożem od miazgi, stopniowo owijając ją w kierunku ogona.
kiedy dotarłem do ogona, odciąłem go, zostawiając go ze skórą.
oczyszczona tusza została uwolniona od wnętrzności i umyta.
oddzielił filet od grzbietu i dużych kości.
Bochenek namoczony wcześniej w mleku połączony z filetem rybnym i cebulą, przepuszczony 3 razy przez maszynę do mięsa.
do powstałej masy dodano zioła, jajko, ryż i przyprawy.
to mięso mielone wypełniło skórę. Nie należy go szczelnie napełniać, w przeciwnym razie skóra może pęknąć podczas gotowania.
połóż podwójną warstwę folii na blasze do pieczenia. Położyła na niej szczupaka, położyła głowę, posmarowała majonezem.
owinięto folię, pozostawiając otwór na ucieczkę pary.
piec półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 180°.
Bez rozpakowywania folii pozwól rybom ostygnąć.
to jedzenie jest podawane na zimno.
kupiłam żywego szczupaka, bo im świeższa ryba, tym lepiej. Ale możesz użyć zamrożonego, po całkowitym rozmrożeniu.
rybę pokroiłem w następujący sposób.
przede wszystkim oczyściłem ją z łusek. Konieczne jest czyszczenie tak dokładnie, jak to możliwe, ale starając się nie uszkodzić skóry. Zostawiamy brzuch w całości, nie odcinamy płetw.
po oczyszczeniu odciąłem głowę i usunąłem skrzela.
z tuszy należy usunąć skórę, pozostawiając ją w całości. Aby to zrobić, ostrożnie oddziel skórę nożem od miazgi, stopniowo owijając ją w kierunku ogona.
kiedy dotarłem do ogona, odciąłem go, zostawiając go ze skórą.
oczyszczona tusza została uwolniona od wnętrzności i umyta.
oddzielił filet od grzbietu i dużych kości.
Bochenek namoczony wcześniej w mleku połączony z filetem rybnym i cebulą, przepuszczony 3 razy przez maszynę do mięsa.
do powstałej masy dodano zioła, jajko, ryż i przyprawy.
to mięso mielone wypełniło skórę. Nie należy go szczelnie napełniać, w przeciwnym razie skóra może pęknąć podczas gotowania.
połóż podwójną warstwę folii na blasze do pieczenia. Położyła na niej szczupaka, położyła głowę, posmarowała majonezem.
owinięto folię, pozostawiając otwór na ucieczkę pary.
piec półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 180°.
Bez rozpakowywania folii pozwól rybom ostygnąć.
to jedzenie jest podawane na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal / 100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Szczupak w sosie pomidorowym - 108 kcal/100g
- Szczupak gotowany - 98 kcal/100g
- Szczupak przypływowy - 90 kcal/100g
- Szczupak świeży - 82 kcal/100g
- Szczupak faszerowany - 141 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal / 100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal / 100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal / 100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g